За пръв път в дълъг период отчетливите масови опасения за

...
За пръв път в дълъг период отчетливите масови опасения за
Коментари Харесай

Българинът преодолява най-тревожния период за финансите си от началото на века - Икономика

За пръв път в дълъг интервал отчетливите всеобщи опасения за стопанската система на страната и персоналните пари демонстрират признаци на спад, въпреки и да остават исторически високи. С позитивните развития към енергийните доставки и обвързваните въпроси, очевидно пикът на паниката към този момент е отминат. Ако войната или растежите на цени не причинят неотдавнашен нов пик, може да се окаже, че относително леката на фона на упованията зима фактически е премината без толкоз проблеми, колкото би могло да има.

Това демонстрира проучване на " Галъп интернешънъл болкан ", извършено измежду 808 пълнолетни българи посредством директно изявление „ лице в лице “ с таблети сред 12 и 20 януари.

Нивата на паника за стопанската система на страната, които бяха достигнати в последните месеци и години са достигани в границите на този век единствено още веднъж и доближавани в още един. Детайлен взор в данните демонстрира, че във връзка с персоналните финанси може би в действителност отминаваме най-тревожния интервал най-малко от началото на века насам .

Традиционно доминиращ, само че и отчетливо спадащ боязън за стопанската система на страната, демонстрират данните. Попитани какво чакат да бъде общото икономическо състояние в започваща година, 55,3% чакат то да се утежнява при 63,2% през есента. От 16,8% на 22,4% пораства упованието да няма промени. 7% не престават да имат вяра, че се чака усъвършенстване. Останалите не могат да преценяват.

От началото на пандемията и почналото политическо напрежение у нас през 2020 година насам упованията за утежняване и в стопанската система нарастваха. Влияние за това оказват икономическите и общополитическите фактори. Затова и изборите напролет и лятото на 2021 година донесоха известно освежаване - разясняват от " Галъп ". Настаняването и на новата икономическа паника през есента и зимата на 2021-2022 година направи по този начин, че даже съставянето на държавното управление „ Петков “, с неговия стартов успокоителен резултат, не съумя да окаже продължително въздействие за разпръскване на паниките за стопанската система.

Попитани за упованията за персоналните си финанси, българите демонстрират дори още по-отчетливо усмиряване – несъмнено, при непокътната фонова паника. След 52% през есента, в този момент делът на очакващите утежняване е 40,7%, осезаемо е връщането на равнищата на отговорите „ ще остане същото “ – от 22,7% на 30% – а страхливо възкръсване се следи даже и при упованията за усъвършенстване – при 8,4% през есента, в този момент 11,1% имат вяра в това. Коронавирусът и митингите от 2020 година са повлияли на персоналните упования на семействата, само че не толкоз очевидно, колкото действителния растеж на инфлацията в края на 2021 година

Единствените по рода си данни от началото на века насам – с които „ Галъп интернешънъл болкан “ разполага – демонстрират ясно, че паниката за стопанската система, от която сякаш България в този момент излиза, е била през 2022 година на сходни равнища с тази по време на интернационалната рецесия, кулминирала през 2009 година Именно през 2009 година идва и внезапно разпръскване на паниката с идването на новата тогава политическа сила в лицето на Борисов. Но след това паниката се завръща и в края на 2012 година доближава пикови стойности с края на неговия първи мандат и на собствен ред е разсеяна с неговата оставка. Тогава обаче паниката не съумява да доближи толкоз високи равнища и да премине 60%, колкото през 2009 година или през 2022 година

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР