За пръв път от години десетки гости имаха възможност да

...
За пръв път от години десетки гости имаха възможност да
Коментари Харесай

Атракция: Отвориха за посетители паметника на връх Бузлуджа

За пръв път от години десетки посетители имаха опция да влязат във вътрешността на паметника на връх Бузлуджа.

Вратите на монумента бяха публично отворени за показване на резултатите от плана " Обезопасяване и обезпечаване на краткотраен посетителски достъп ", финансиран от Министерството на културата и осъществен от Областната администрация в Стара Загора в партньорство с Община Казанлък и фондация " Проект Бузлуджа ". 

На събитието участваха донори, доброволци, представители на Община Казанлък и на Областна администрация-Стара Загора. Дейностите бяха показани от екипа на фондация " Проект Бузлуджа ", а особено за събитието на място бяха членовете на настоятелството на фондацията проф. Йорг Хаспел, ръководител на борда на Немската фондация за запазване на паметниците и някогашен шеф на Института по запазване на паметниците в Берлин; арх. Греъм Бел, член на борда на " Европа Ностра ", шеф на " Култура Тръст " - Англия и на " Унгарската фондация подем “; проф. Томас Данцл, началник на катедра " Реставрация " в Техническия университет в Мюнхен и някогашен шеф на Института по запазване на паметниците в Саксония-Анхалт и във Виена. 

Заместник-областният шеф Петър Бояджиев изрази признателност към Министерството на културата за ангажираността с плана и подсети, че монументът " Бузлуджа " е разгласен за монумент на културата с национално значение.

" Това към този момент отваря вратите за бъдещото му възобновяване и развиване и се надявам той да действа освен като туристически обект, само че и да се употребява за разнородни културни събития ", уточни още той. 

Поздравления към екипа на фондацията от името на кмета на Казанлък Галина Стоянова сервира и заместник-кметът по финанси Драгомир Петков. Следващата стъпка е обезпечаване на непрекъснат посетителски достъп, разяснява пред публицисти ръководителят на фондация " Проект Бузлуджа " арх. Дора Иванова.

Не можем да се ангажираме с съответна дата, само че работим това да се случи в най-кратък период и се надяваме да е още през идната година, уточни тя. Арх. Иванова изясни, че до откриването на постройката следва още работа.

" Предстои основаването на съответния тур и на разказ по какъв начин тъкмо ще бъде разказана историята на Бузлуджа. Предстои и основаването на система за билети и система за ръководство на монумента, занапред ще бъдат назначавани и гидове, които ще бъдат обучавани ", сподели още тя и акцентира, че постройката към този момент е безвредна, отстранени са рисковите парчета, а мозайките са нормализирани.

Тя добави, че идната огромна стъпка е създаване на покрив и прозорци, по което екипът към този момент стартира работа.  " Днешният ден е плод на доста труд, освен на екипа на фондацията, само че и на представителите на институциите, които одобриха и развиха концепцията, на всички интернационалните и български специалисти, с цел да стигнем досега към нас безвредно да се разхождат хора “, разяснява арх. Дора Иванова.

Тя описа, че се занимава с идеята " Бузлуджа " към този момент осма година. " За мен това е една значима обществена идея за България и това е един значим план, който е важен освен поради самия обект ", изясни архитектът.

Според нея осъществените действия могат да послужат като образец по какъв начин с експертна активност и с рационален метод паметниците от близкото минало и културното завещание могат да бъдат социализирани.

Арх. Иванова сподели още, че в плана са се присъединили с непринуден труд стотици хора. Финансовата поддръжка е от донори, фондация " Гети ", както и от благотворителната акция " Ти си ключът, отвори Бузлуджа ", която е дейна и сега.

Последното финансиране от Министерството на културата разреши построяването на посетителските пътеки и обезопасяването на постройката, разяснява тя и уточни, че досега в плана са вложени към един милион лв.. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР