За пръв път от 40 години насам в Иран бяха

...
За пръв път от 40 години насам в Иран бяха
Коментари Харесай

Иран отново допусна жени до клубния футбол, но все пак намери начин, за да излъже ФИФА

За пръв път от 40 години насам в Иран бяха позволени дами на футболен мач от локалното клубно състезание за мъже, оповестява DW. Но все пак уредниците откриха метод, с цел да излъжат ФИФА.

Въпросният дуел бе сред Естеглал Техеран и Мес Керман, където резултатът след последния съдийски сигнал бе 1:0 за домакините с гола на Артур Ямга.

Министерството на младежката активност и спорта разгласи 24 часа преди началото на срещата, че ще бъдат пуснати в продажба 28 хиляди билета за представителите на нежния пол. Оказва се обаче, че единствено 500 билета са били продадени на дами, като даже по-голямата част от тях са на близки и родственици на самите участници във футболния дуел.

ФИФА в това време пробва да упражнява напън върху локалната федерация още от 2007 година насам. Тогава е наложено наказване на страната, откакто е нарушено тогавашното съглашение за свободния достъп на дами до футболните игрища. През 2018 година бе реализиран пробив и за пръв път имаше дами на мач на националния тим против Ливан. Малко по-късно обаче импровизирано стана ясно, че възбраната още веднъж е налице.

Млада фенка на Естеглал споделя пред изданието, че през март 2019 година се е дегизирала на мъж с дълго палто и синя фенска перука, с цел да поддържа своя отбор от стадион „ Азади “.

През 1979 година в Иран настъпва „ Ислямската гражданска война “, когато религиозните водачи завладяват властта и скоро по-късно дефинират за грях, в случай че жена гледа мъж, до момента в който е по къси гащета. Именно тогава спортните уреди остават затворени за половината от популацията на страната.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР