За пръв път не едно, а две бебета бяха първите,

...
За пръв път не едно, а две бебета бяха първите,
Коментари Харесай

Близнаци са първите бебета за Празника на Пазарджик

За пръв път не едно, а две бебета бяха първите, родили се на Празника на Пазарджик. Близнаците Емилияна и Ангел Гаргови проплакаха рано сутринта на Свети свети Константин и Елена в Областната болница. Така по силата на дългогодишната традиция те бяха наградените от кмета на града Тодор Попов.

Бащата на двете новородени пазарджиклийчета - Илиян Гаргов, не скри вълнението си, че от една страна, ориста го подарява с две рожбички, а от друга, те идват на този свят на толкоз специфичен за града ни ден. Мъжът получи от градоначалника парична премия, както и подарък - смарт телефон.

Наградени бяха и останалите 18 деца на Пазарджик, родени първи на този ден в предходните години. Традицията да се припознава първото родено в празничния ден за Дете на Пазарджик, датира от 1987 година, когато първа в болничното заведение проплаква Ива Сиракова.

Празникът още веднъж бе извънредно церемониален и прочувствен.

Денят стартира с тържествена света литургия в храма „ Свети свети Константин и Елена “. Оттам под полицейска защита многолюдното литийно шествие мина по бул. „ Георги Бенковски “ и пешеходната зона под звуците на военна музика до площад „ Константин Величков “.

Там честванията продължиха с ритуала по издигане на знамената и церемониален водосвет, отслужен от Константийския свещеник Яков.

„ Пазарджик е всеки един от нас! Той се развива с нашето предпочитание да бъдем по-добри, да реализираме задачите си, да живеем стойностно. Така, както са завещали предците ни - с кураж, предвидливост и самочувствие. Горд съм, че Пазарджик е общественост от хора - сетивни за провокациите на днешния свят, които не стопират да градят и да се развиват “, сподели в приветственото си слово кметът Тодор Попов, като приключи, че всички можем единствено да се гордеем с постигнатото досега, само че по-доброто следва.

Празника споделиха с пазарджиклии и народните представители от нашия изборен регион Десислава Костадинова, Десислава Тодорова, Надя Клисурска и Йордан Младенов. Сред формалните посетители бяха още регионалният шеф Стефан Мирев и кметът на Пещера Николай Зайчев. Бяха прочетени и приветствени адреси от Националното съдружие на общините, кмета на побратимения ни град Ставропол, консула на Република Казахстан, кмета на Панагюрище Никола Белишки, „ Асарел-Медет “ и други.

В празничната стратегия на сцената се изявиха балетни и танцови школи, хорови сформира. Оркестър „ Орфей “ радостни избралите да бъдат на Острова. И там, и в централната градска част не липсваха пъстрите сергии с играчки, лакомства, бижута и какво ли още не. Както и многолюдната навалица от радостни хора, забавляващи се с програмата или просто седнали на по кафе в близки заведения.

Васил Найденов, Мария Илиева и Боро Първи бяха участниците във вечерния концерт на площад „ Константин Величков ”. Програмата стартира в 20.00 часа с осъществявания на Надежда Александрова - надареното момиче от Пазарджик, което взе участие в " Гласът на България ".

Денят приключи с обилни празнични илюминации.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР