За пръв път България отбелязва международния ден на Холокоста като

...
За пръв път България отбелязва международния ден на Холокоста като
Коментари Харесай

Международен ден в памет на жертвите на Холокоста

За пръв път България отбелязва интернационалния ден на Холокоста като пълновръстен член на Международния алианс. Преди 76 години живота си губят над 6 милиона евреи. Днес посланици и общественици се събраха, с цел да си напомнят дружно историята на Сър Никълъс Уинтън, който избавя от лагерите на гибелта 8 влака с деца.

На прага на Втората международна война един богат британски евреин чува отблъскващ роман. Как стотици еврейски фамилии в тогавашна Чехословакия обезверено търсят метод да скрият децата си поради безмилостните гонения против тях. Сломен от чутото, Сър Никълъс Уинтън взема решение скрито от фамилията си да им помогне.

Истината става ясно 49 години по-късно, когато брачната половинка му инцидентно открива на тавана документи, които потвърждават, че е платил на британското държавно управление за спасяването на 669 деца и за всяко е намерил осиновител.

Сър Никълъс Уинтън получава интернационално самопризнание. Умира на 106 години, само че посланието му остава безсмъртно - този, който избавя една душа избавя целия свят.



Ирит Лилиан, дипломат на Израел в България: Промяната е в ръцете на всеки един човек. Казваме " в никакъв случай повече ", само че ние сме виновни това да не се случи отново.
Тя още веднъж благодари на България за спасяването на над 48 хиляди български евреи. Но към момента има какво да създадем.
Георг Георгиев, зам.-министър на външните работи и народен координатор за битката с антисемитизма: България в действителност да бъде страна, освободена от език на омразата, антисемитизъм, ксенофобия. И образованието и доста значимо, с цел да се реализира това.Пламен Бончев, Международен алианс за възпоменание на Холокосата: Поехме корав ангажимент да учим, изследваме и зачитаме цялата истина за Холокоста.
А в случай че запазим минута безмълвие за всяка жертва на Холокоста, ще мълчим 11 години.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР