За повечето успели хора поставянето и преследването на амбициозни цели

...
За повечето успели хора поставянето и преследването на амбициозни цели
Коментари Харесай

Зарежете целите! Задавайте въпроси

За множеството съумели хора слагането и преследването на амбициозни цели е добре прочут развой. Решете какво желаете да постигнете и направете задачата „ интелигентна “, което ще рече – характерна, измерима, постижима, уместна и навременна.

Експертът в региона на нововъведенията Хал Грегерсен, изпълнителен шеф на MIT Leadership Center и преподавател по мениджмънт в Sloan School of Management на MIT, споделя, че има по-добър метод за реализиране на това, което желаете: зарежете задачите и съставете лист с забавни въпроси.

На пръв взор концепцията, че елементарен лист с въпрос може да размени целия развой на задаване на цели, не наподобява изключително безапелационна. В последна сметка, задачата съставлява декларация на краен резултат, които желаете да постигнете. Тя е съответна и измерима.

В изявление с над 200 бизнес водачи, включено в неговата книга „ Questions are the Answer: A Breakthrough Approach to Your Most Vexing Problems at Work and in Life “, Грегерсен споделя, че преобразуването на декларациите във въпроси основава повече ангажираност и оказва помощ на хората да видят задачите си в друга светлина.

„ Основният извод е, че задачите, които са показани под формата на въпрос, носят повече дивиденти от тези, които съставляват заявления на мечтан краен резултат. Ние сме програмирани да решаваме проблеми – въпросите автоматизирано задействат тази ни линия “, споделя прибавя той.

Спрете да декларирате и започнете да задавате въпроси

Въпросите имат необикновената дарба да отключват нови и позитивни промени в нашето държание и във всеки аспект на живота ни, споделя Грегерсен. Той дава образец с компанията Patagonia, която неотдавна показа задачата си с нов слоган: „ Патагония е в бизнеса на спасяването на нашата планета “. Независимо от това каква позиция заемате в компанията, част от вашата работа е да може да трансформирате задачата или задачата на организацията във въпрос – „ Как може да спасим нашата планета? “. Въпросът незабавно води до отговори, които са от основно значение за триумфа на задачата. Същевременно с това той води до нови и по-конкретни въпроси: „ Как мога да го направя? “, „ Колко бързо може да се случи? “, „ Какви са пречките, пред които ще се надигнем? “, „ Как може да ги преодолеем? “. Тези въпроси оказват помощ на всички в организацията да се абстрахират от повърхностните изявления и да се концентрират върху същинските проблеми, които би трябвало да бъдат позволени, споделя Грегерсен.

За да може този метод към целеполагането обаче да бъде ефикасен, би трябвало да имате фирмена просвета, в която хората се усещат свободни да споделят мнението си, без да бъдат осмивани и наказвани, да задават сложни въпроси и да дискутират техните отговори. Това разрешава на хората да отделят внимание на въпроси, които чиновниците на други компании се опасяват да зададат.

Възползвайте се от въпросите

Грегерсен споделя, че видът на работа, насочен към задаването на цели, е най-ефективен в дребни групи – от два до четири души. Започнете с казуса, който желаете да адресирате, или с задачата, по която желаете да постигнете напредък. След това положете няколко съществени правила, като да вземем за пример – задайте 15-20 въпроса, свързани с казуса, които да обсъдите, без да им давате отговори.

Вземете за образец компанията Salesforce. Преди повече от 20 години Марк Бениоф основава компания, която да отговори на въпроса: „ Как може да продаваме бизнес програмен продукт непосредствено посредством интернет? “. Не забравяйте, че по това време облачните услуги не съществуваха. Ако не бе прекарал 15 години в продажби на програмен продукт и диалози с хиляди бизнесмени и бизнес водачи, Бениоф в никакъв случай нямаше да разбере къде бърка и какво може да направи по добре.

„ Един ден пристигна миг, в които фундаменталната ни концепция за нашия бизнес бе сложена под въпрос. След като разбрахме, че метода ни е неверен, ние получихме мотивация, с цел да  направим нужните промени “, споделя Бениоф. Днес Salesforce е една от най-големите компании за облачни услуги в света.

Какво обаче значи всичко това за вас като персона? Време е да започнете да задавате сложни въпроси за задачите, които сте си сложили. Ако да вземем за пример желаете да разберете по какъв начин да започнете книгата, която желаете да напишете, би трябвало да си зададете няколко въпроса от рода на:

Какво ми пречи да стартира?

Как мога да отделя повече време за писане?

Има ли някакви трикове и тактики, които могат да ми оказват помощ? Какви са Те?

След това, навлезте още по-надълбоко. Имате ли някакви страхове или различен вид спънки, които ви стопират? Какво може да извършите, с цел да ги преодолеете? Преглеждайте постоянно въпросите си, с цел да видите до къде са ви довели техните отговори и какви нови питания произтичат от тях.

Работата на ръба на несигурността – в търсене на отговори и на по-добри въпроси, е доста по-ефективен способи за слагане на цели от простите заявления на мечтани резултати. Правилните въпроси могат да ни оказват помощ да открием неточности в нашите хрумвания и разбирани и да ни дадат нужната сила, с цел да ги поправяме.

.................................

Гуен Морън , съавтор на „ The Complete Idiot`s Guide to Business Plans “, за FastCompany.com
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР