За повечето инвеститори ориентирането на капиталовите пазари днес е задача,

...
За повечето инвеститори ориентирането на капиталовите пазари днес е задача,
Коментари Харесай

Рецесия ли? Покупките на луксозни стоки в САЩ с ръст от 14% през 2022 г.

За множеството вложители ориентирането на финансовите пазари през днешния ден е задача, чиято компликация може да се съпостави с ходенето по въже.

Но за акционерите в фирмите за произвеждане и търговия с първокласни артикули тя наподобява по-скоро на разходка по стилния подиум.

Икономиката на Съединените щати е застрашена от криза, а софтуерният борсов знак Nasdaq записва най-слабото си 100-дневно показване в историята. Но все пак покупките на първокласни артикули бележат растеж от 14% от началото на годината, по данни на Bank of America, представени от CNN.

И до момента в който трейдърите на фондовата борса в Ню Йорк са подложени на необикновен стрес по време на работната седмица поради трусовете на финансовите пазари, през уикендите обществените мрежи са цялостни със фотоси на модели на Кание Уест и Balenciaga, които се разхождат по улиците на града.

„ Парите евентуално са най-големият култ в света “, споделя изобретателният шеф на Balenciaga Демна Гвасалия. Луксозната фешън къща към този момент продава ризи, брандирани с логото на нюйоркската фондова борса, за 800 $.

Разходите за първокласни артикули в Съединени американски щати бяха с 47% по-високи през 2021 година, в сравнение с преди пандемията от COVID-19. Разходите за бижута са се повишили с 40% за същия интервал, съгласно Bank of America.

Общият безпорядък на фондовия пазар към този момент също наподобява, че не оказва кой знае какъв брой мощно въздействие на този пазар.

"Много вложители считат, че търсенето на първокласни артикули в Съединени американски щати е мощно обвързвано с представянето на фондовия пазар, защото огромна част от благосъстоянието на семействата е обвързано с този клас активи, само че в действителност няма директна корелация сред двете ", пишат анализаторите от Bank of America.

Данните демонстрират, че през 10-те години преди COVID-19 корелацията сред първокласните разноски и S&P 500 е била по-малко от 30%. Няма никаква връзка сред цената на криптовалутите и покупките на първокласни артикули.

„ Силното търсене от страна на американските купувачи беше мощен "попътен вятър " за предметите на лукса през 2021 година Тенденцията продължава и през 2022 година, макар по-сложната макроикономическа конюнктура.

Потребителското търсене на първокласни артикули измежду хората с по-високи приходи се форсира, което ние приписваме на повторното отваряне на комерсиалните обекти след пандемията и увеличението на броя на мотивите за такива покупки - сватби, празненства, фирмени празненства и други ", се показва още в разбора на американската банка.

Ако през днешния ден имаше съревнование сред Walmart против Weitzman, марката първокласни обувки щеше да го завоюва безапелационно, написа още CNN. Големите търговски вериги, като Walmart и Target, усещат тежестта на възходящата инфлация и проблемите във веригата на доставки.

„ Нивата на инфлация в Съединени американски щати, изключително при храните и горивата, основават по-голям напън върху маржовете и оперативните разноски, в сравнение с чакахме “, съобщи основният изпълнителен шеф на Walmart Дъг Макмайлън, откакто компанията разгласява по-слаби от предстоящото облаги за първото тримесечие и понижи прогнозата си за цялата 2022 година

Акциите на Walmart се намалиха с повече от 18% за последния месец, а тези на Target - с съвсем 30%. За разлика от тях, каитализацията на Moet Hennessy Louis Vuitton (LVMH) падна единствено с 5.6%, до момента в който книжата на Burberry нарастват с повече от 8%, а Tapestry - компанията зад марките Coach, Kate Spade и Stuart Weitzman, усилва оценката си с над 2%.

Широкият борсов показател S&P 500 се намалява с към 3% на месечна база.

И до момента в който на западните пазари новините за първокласните марки са положителни, обвързваните с COVID-19 локдауни в Китай провокират известно безпокойствие. Строгите противоепидемични ограничения в Поднебесната империя затвориха първокласните магазини и оставиха стоките, предопределени за доставка по света, блокирани в китайските пристанища. Но нарасналото търсене в Съединени американски щати и Европа компенсира тези загуби.

Второто тримесечие също е по-малко изложено на китайското ползване, защото има по-малко пътувания и по-малко значими празници за извършване на покупки, което дава на първокласните марки "глътка въздух ", защото Азия още веднъж стартира да отстранява рестриктивните мерки. Надеждата е, че до третото тримесечие китайските консуматори ще се върнат към естествените темпове на извършване на покупки.

През последните две десетилетия имаше шест случая, в които акциите от първокласната промишленост понесоха удари - софтуерния "дотком " балон през 2000-2001 година, международната финансова рецесия от 2007-2009 година, китайската акция за битка с корупцията през 2013-2014 година, комерсиалната война сред Китай и Съединени американски щати през 2018 година, пандемията от COVID-19 и оповестяването на политиката за общо благополучие на Китайската комунистическа партия през 2021 година

С течение на времето тези земетресения стават по-кратки и по-леки, означават анализаторите на Bank of America. Първите три са довели до 52% спад от връха до най-ниското равнище за 85 седмици, а възобновяване след тях е отнемало приблизително 119 седмици.

Но последните три отдръпвания са довели до спад с едвам 22% за 8 седмици и са лишили приблизително 20 седмици за възобновяване на пазара до предходните му върхове.

Ако моделите останат същите, рестриктивните мерки, свързани с COVID-19 в Китай, няма възможност да унищожат търсенето на първокласни артикули, а единствено да го изместят. В подобен случай лекият спад в цената на акциите би бил изключително добра опция за покупка, се показва в разбора на американската банка.

Наличните доказателства демонстрират, че макроикономическият спад не визира всички американци еднообразно. Възстановяването от краткотрайната криза след COVID-19 се обрисува като K-образно - това се случва, когато обособени общности се възвръщат от икономическите спадове с разнообразни темпове. Някои браншове бележат възобновен напредък, до момента в който други не престават да изостават.

Ръстът на разноските за разкош в Съединени американски щати нарастват измежду хората от всички обществени групи през 2021 година, защото стопанската система се възвърне от шоковете на пандемията и пазарите се покачиха. Това не е по този начин през 2022 година Ръстът на първокласните разноски е най-силен измежду групите с по-високи приходи, нараствайки с 26% на годишна база. Хората с по-ниски приходи са понижили потреблението си на първокласни артикули с 5%.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР