За потенциален проблем със защитата на данни БСК предупреди в

...
За потенциален проблем със защитата на данни БСК предупреди в
Коментари Харесай

Искат промяна на наредбата за касовите апарати заради хакването на НАП

" За евентуален проблем със отбраната на данни БСК предизвести в свое публично мнение още на 16 август 2018 година и неведнъж по-късно, в подтекста на измененията в Наредба Н-18 (за касовите апарати). Опасения от сходно естество бяха изразявани от браншови организации, компании и специалисти в границите на множеството срещи и работни групи, както и при всички обществени изяви, свързани с тематиката. През всичките тези месеци от страна на способените институции ни опонираха, че българският бизнес укрива информация/обороти, брани сивата стопанска система и прочие, и прочие Всички тези обвинявания с днешна дата губят всевъзможен смисъл, тъй като случилото се на 15 юли 2019 година потвърждава нашите опасения. " Това оповестиха в позиция от Българската стопанска камара (БСК) във връзка хакерската офанзива против сървъри на Национална агенция за приходите от през вчерашния ден, при която стана ясно, че има приключване на данни.
От БСК припомниха, че тъкмо преди година (през август 2018 г.) в продължение на половин месец страната беше в безспорна неспособност да упражнява пълномощията си в една друга значима сфера на публичния живот - комерсиалната регистрация - поради срутва в Търговския указател.
" Обществото и, в частност – бизнесът, чака отговор на минимум три основни въпроса:
• Какви са типът и обсегът на изтеклата информация?
• Застрашена ли е националната сигурност?
• По какъв метод ще бъдат предпазени жителите и компаниите? ", пишат още от Камарата.
Не на последно място, абсурдът с теча на информация прави повече от наложителни измененията в Наредба Н-18 , включително прецизиране на текстове и смяна на периоди, тъй че Наредбата да бъде използвана и да не слага в рискови условия, както активността на компаниите, по този начин и действието на данъчната система ", упорстват от БСК.
Припомняме, че през днешния ден (16 юли) министър председателят Бойко Борисов свика Съвета за национална сигурност поради хакерската офанзива. " Изключително неприятна офанзива, информацията е част от базата данни на Национална агенция за приходите. Около 3% от данните са наранени ", изясни министърът на финансите Владислав Горанов. Това, което е открито досега е, че от съветски домейн е изпратено известие до български медии за офанзивата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР