За поста има много кандидатури, сред които е тази на

...
За поста има много кандидатури, сред които е тази на
Коментари Харесай

Асен Василев: Допускам Кирил Петков да не е номинацията за премиер

За поста има доста кандидатури, измежду които е тази на досегашния ръководител на Народното събрание Никола Минчев

Това съобщи вицепремиерът и финансов министър в оставка Асен Василев в изявление за. Вицепремиерът добави, че за поста има доста кандидатури, измежду които е тази на досегашния ръководител на Народното събрание Никола Минчев.

След като вотът за съмнение на държавното управление през вчерашния ден бе сполучлив, следва конституционната процедура още веднъж да бъде задвижена и президентът Румен Радев да стартира с връчването на мандати, като първият ще бъде даден на "Продължаваме смяната ". Петков към този момент съобщи, че партията победител от последните парламентарни избори ще предложи държавно управление в подобен на сегашния състав.

Василев разяснява, че за гласуването на бъдещото предложение се разчита на свободните депутати в Народното събрание, а диалозите се водят от парламентарната група на "Продължаваме смяната ".

От отговора на въпрос за законите, които би трябвало да бъдат признати преди въвеждането на еврото, се разбра, че за Василев работещ парламент се чака по-скоро наесен.

Отношенията с "Има подобен народ " и Румен Радев

Василев разяснява, че в българската политика върви разлом, който е от изгода за обществото, защото дава опция на жителите да заявят страна - дали да изберат квазиевропейското с ориенталски привкус или да водят естествен живот.

По мотив връзките с "Има подобен народ ", която се отдръпна от обединението и депутатите от парламентарната група през вчерашния ден гласоподаваха против държавното управление, Василев сподели, че проблемите са били във връзка няколко закона. Партията на Слави Трифонов е била против нов закон за Антикорупционната комисия, оглавяването ѝ от Бойко Рашков, нов Закон за правосъдната власт.

"Започнаха да се наслагват проблеми, свързани с битката с корупцията. Когато стигнахме до искане за непрозрачното разходване на обществен запас, това беше алена линия за нас ", уточни Василев.

По думите му в парламентарната група на "Има подобен народ " има хора, които желаят да се борят с модела "Борисов ", а въпросът се свежда до това какъв брой тези хора могат да работят независимо или "служат на Слави и Тошко ".

По мотив връзките на държавното управление с президента Румен Радев, в които в последно време се вижда напрежение, Василев ги окачестви като институционални. Той прикани Радев да свика Консултативен съвет по национална сигурност поради Северна Македония, защото Европа е трансформирала позицията си на 180 градуса и обстановката е друга. Настоява обаче решението да бъде взето от Народното събрание, както удостовери за следващ път през днешния ден министър председателят Кирил Петков.

Отношенията със Северна Македония

Причината, която Слави Трифонов уточни за излизането от обединението, бе водена друга държавна политика от тази на външния министър по тематиката "Северна Македония ". Според Василев политиците не би трябвало да се месят в работата на професионалните дипломати, а българските са я свършили отлично с така наречен "френско предложение " на Европейски Съюз за разрешаване на разногласието със Северна Македония, което да докара до повдигане на българското несъгласие и начало на преговорния развой за присъединение към общността.

"Българската позиция става европейска. Това към този момент е въпрос сред Брюксел и Северна Македония. Това е огромна победа за нашата дипломация, до момента в който македонците осъзнаха, че за тях това е злополука ", сподели Василев.

Вицепремиерът добави, че тематиката е голяма рана за българския народ. Според него в България се приема, че македонците са част от българския народ, само че през последния век са се трансформирали доста неща. Изброи сръбското въздействие, смяната на настройки, неналичието на дейна политика през комунизма. Всичко това пък е довело до оформянето на личен жанр и народ.

За борбите на държавното управление

От бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим " са поели ангажимент в границите на идната година и половина да спрат да работят с съветски нефт, заяви Василев. България получи изключение от общоевропейското решение за наказания против Русия, включващо възбрана на импорт на нефт до края на годината, като една от аргументите бе софтуерната неспособност на рафинерията да работи с друга от съветската суровина.

За АЕЦ "Козлодуй " пък проектът е до 2025 година да стартира да работи с неруско нуклеарно гориво.

Василев уточни още, че след доставките на полутечен газ с два танкера от Съединени американски щати, от юли страната ще стартира да получава азербайджански газ посредством интерконектора с Гърция, като се водят диалози за спомагателни количества. Друго направление на договарянията е посредством Европейската комисия за общи доставки за България, Гърция и Румъния.

По друга от главните борби на държавното управление - за връщане на контрола на страната на Граничен контролно-пропусквателен пункт "Капитан Андреево ", Василев съобщи, че единствено от таксите държавната лаборатория осъществя 5000 лв. на час, до момента в който предходният контракт за наем с частната компания "Евролаб 2011 ", правила пробите на пункта, е бил за 5000 лв. на месец. След извършени диалози до седмица-две Германия ще изпрати локални митничари, които да работят на пункта, като задачата е сформирането на по-разнороден екип, с който съгласно Василев се понижават трагично възможностите за корупция.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР