За последните две години базовата цена на 9-местния турбовитлов самолет

...
За последните две години базовата цена на 9-местния турбовитлов самолет
Коментари Харесай

Руският самолет, който поскъпна с 50% още преди да влезе в редовна експлоатация

За последните две години базовата цена на 9-местния турбовитлов аероплан ЛМС-901 " Байкал ", който се създава от Уралския цех за гражданска авиация (УЗГА), се е нараснала с 48% - от 120 милиона рубли до 178 милиона рубли (според осреднения курс на рублата за интервала - от към 2,5-3 млн. $ до към 3,5-4 млн. долара), освен това плюс още 117 милиона рубли за спомагателните варианти. (Базовият модел е без автопилот и други " екстри ".) Това е споделил пред РБК вицепремиерът и пълномощен представител на президента на Русия в Далекоизточния федерален окръг Юрий Трутнев.

Самолетът е предопределен да размени необятно известния, само че към този момент стар Ан-2, поддръжката на който е затруднена от сериозен дефицит на задгранични аварийни елементи. На първо място, проблем е зародил с моторите, чието заменяне на вноса беше сметнато за безперспективно още преди година, само че и други типове поправки стават все по-трудни за осъществяване.
 Продават самолети от президентския авиофлот на Русия
Продават самолети от президентския авиофлот на Русия

На този вид самолети обаче Владимир Путин не лети

ЛМС-901 " Байкал " е лек многоцелеви аероплан, предопределен за потребление по локални съветски въздушни направления, като може да прави необятен набор от въздушни работи. Оборудван е с един турбовитлов мотор. Самолетът е планиран да транспортира до 9 пасажери или до 2 тона товар на разстояние от 1500-3000 км. Самолетът може да се приземява и на неасфалтирани писти, планувана е и опция за потребление на съответното шаси за кацане на вода или на заснежен терен. Предвижда се " Байкал " да размени остарелия Ан-2 в нишата на леките многоцелеви самолети.

При първите си пробни полети " Байкал " е употребявал създадения в Чехия мотор General Electric H80-100, като основаването на неговия съветски аналог продължава.
 В Русия свършиха немските мотори за самолети за образование на военните летци
В Русия свършиха немските мотори за самолети за образование на военните летци

Търсят се съветски производители

В сходство с програмата за развиване на гражданската авиация в Русия до 2030 година, доставките на самолетите ще стартират през 2024 година, тъй че за седем години се планува да бъдат създадени общо 154 нови самолета ЛМС-901 " Байкал ", (средно 22 самолета на година).

Освен това Трутнев отбелязва пред РБК, че скокообразното повишаване на цената на самолета основава опасности при осъществяването на програмата за произвеждане им като цяло, защото при такава цена на един аероплан, потреблението му при авиопревозите става нерентабилно. По думите му, този въпрос следва " да се ревизира ".

" За страдание УЗГА към момента не е дал съответна конструкция на индустриалните разноски, само че ще го направи (скоро) ", добавя вицепремиерът. Той акцентира, че е време от разисквания да се премине към съответен финансов модел, с цел да стартира процесът на реализация на цялостното произвеждане на самолета.

Припомня се, че още преди близо година Юрий Трутнев е коментирал, че работата по основаването на LMS-901 продължава прекомерно дълго, а през юли тази година той е изискал да бъде тествана авансово калкулираната му последна цена.
 Русия анонсира основаването на личен аероплан за далечни полети
Русия анонсира основаването на личен аероплан за далечни полети

Кога действително ще полети самолетът

Според РБК, интензивността по въпроса на високопоставения държавен чиновник е обвързвана с обстоятелството, че самолетът " Байкал " би трябвало да се употребява изключително интензивно от обединената Далекоизточна самолетна компания " Аврора ". Според проектите, в интервала от 2026 година до 2030 година тя би трябвало да получи 95 такива самолета, т.е. 60% от всички създадени до 2030 година самолети от този тип. Обаче заради бързото повишаване на цената на ЛМС-901 " Байкал ", планът може да стане недоходоносен.

Малко по-рано се съобщаваше, че полетите на чешките самолети L-410 с потенциал 17-19 индивида в Камчатския край в Русия са спрени от 1 септември. От управлението на локалната администрация са обяснили обстановката с невъзможността за ремонт на самолетите, защото не са налични нужните аварийни елементи поради глобите.
 Новият съветски пътнически аероплан щe коства на половина на съпоставимите модели на Boeing и Airbus
Новият съветски пътнически аероплан щe коства на половина на съпоставимите модели на Boeing и Airbus

Цената обаче за съветските самолетни компании е субсидирана от държавата
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР