За последните 10 дни виждахме тенденция за 6000 до 8000

...
За последните 10 дни виждахме тенденция за 6000 до 8000
Коментари Харесай

Бодан Кирилов: Има достатъчно налични ваксини, всички са в срок на годност

„ За последните 10 дни виждахме наклонност за 6000 до 8000 сложени дози ваксини на дневна база, до момента в който  докато през последните 2 дни има забележителен растеж - 13 500 дози са сложени в сряда, а над 28 000 през вчерашния ден, като 12 600 от тях са от еднодозовата ваксина “. Това съобщи пред Богдан Кирилов, изпълнителен шеф на Агенцията по медикаменти.

Той обаче разясни, че имунизацията на Pfizer продължава да е най-предпочитаната.

Следващата седмица се чака спомагателна доставка от още 170 000 дози от еднодозовата ваксина на Janssen.

„ Хората би трябвало да бъдат спокойни, че има задоволително обезпечени ваксини. Над 2 милиона са наличните в страната. Доставките са регулярни, само че въпреки всичко биват приспособени по отношение на ползите в страната “, сподели Кирилов.

Той съобщи, че не чака да се стигне до дефицит на ваксини.

„ В началото на годината доставките от производителите бяха доста лимитирани, само че през месец април беше реализирано съглашение, при което бяха ускорени доставките и се реализира по-високо равнище на имунизиране в целия Европейски Съюз. В България има задоволителен брой имунизационни пунктове и общопрактикуващи лекари, които са ангажирани в процеса. Когато имаме внезапно повишаване на интереса, може да се стигне до закъснение в границите на един ден или няколко часа, само че е основана организация да не се стига до това. В РЗИ-тата досега има задоволително ваксини “, безапелационен е Кирилов.

Относно имунизациите с изтичащ период на валидност Богдан Кирилов изясни, че решение на Европейската организация по медикаменти за смяна в периода на валидност на имунизацията на Pfizer – BioNTech от 6 на 9 месеца, което е годно както за всички бъдещи партиди, по този начин и за тези, създадени след юни 2021 година

„ Към момента в страната няма партиди с изтичащ период на валидност преди края на годината, т.е. има над 2 месеца, до момента в който стартират да изтичат първите партиди на Pfizer “, добави той.

За имунизацията на Janssen срокът на валидност при предпазване -20 градуса е 2 години, добави той.

Що се отнася до имунизацията на Moderna, дребна част от партидите изтичат до края на годината, само че по думите му те ще бъдат употребявани преди този момент да се случи.

„ Приоритетно е да бъдат продадени непотребните ваксини, само че по тази причина е належащо да бъде утвърден контракт от работещ парламент. Доста страни отвън Европейски Съюз демонстрират интерес, само че апелът на България е за централизиран метод, моделиран от Европейска комисия “, изясни Кирилов.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР