За поредна година на втория ден от Великден хиляди миряни

За поредна година на втория ден от Великден хиляди миряни ...

Хиляди богомолци се включиха в шествието с чудотворната икона на Света Богородица в Бачковския манастир.

За поредна година на втория ден от Великден хиляди миряни се стекоха в Бачковския манастир. Те се включиха в традиционното шествие с чудотворната икона на Света Богородица до местността "Клувията".

Още в ранни зори манастирът бе пълен с богомолци от цялата страна. Те дойдоха да се помолят за здраве и благоденствие пред образа на Божията майка. Шествието с иконата потегли от манастира, като както всеки път, хората, които я носеха, се сменяха периодично. Вярва се, че който носи чудотворния образ днес, ще бъде здрав и ще сбъдне желанията си. Както и предишни години в литийното шествие беше използвано копие на реликвата, тъй като оригиналната икона е в недобро състояние и има опасност да бъде допълнително увредена. 

Всяка година на втория ден от Възкресение Христово образът на Божията майка се носи на ръце от вярващите до местността "Клувията" над Бачково. Според преданията именно там е мястото, където чудотворното изображение било скрито и опазено през Средновековието.
През 17 век безценната реликва е открита тук от две овчарчета. По техните думи, от мястото се излъчвала силна светлина, която ги привлякла към скалната ниша, приютила образа на Богородица. Тогава е върната в манастира, но изчезва от там и отново е намерена в местността "Клувията". Това се повтаря три денонощия поред.
Накрая Света Богородица се явява в съня на един от монасите, като му заръчва иконата да бъде поставена вдясно от входа на църквата. Именно там и до ден днешен чудотворният образ на Божията майка посреща хиляди богомолци. 

Точното име на иконата е „Света Богородица Умиление”. Няма единодушно мнение за това, как се е появила в Бачковската обител. Според едни, тя е подарена на манастира от грузински монаси през 1311-та година.
Съществува обаче и предание, че чудотворната икона е копие на легендарната икона на Света Богордица, нарисувана от Свети апостол Лука и прелетяла сама от Грузия до манастира. През годините са документирани безброй чудеса, извършени след молитва пред святия образ. 

Източник: actualno.com