За поредна година на втория ден от Великден хиляди миряни

...
За поредна година на втория ден от Великден хиляди миряни
Коментари Харесай

Хиляди богомолци се включиха в шествието с чудотворната икона на Света Богородица в Бачковския манастир

За поредна година на втория ден от Великден хиляди миряни се стекоха в Бачковския манастир. Те се включиха в обичайното шествие с чудотворната икона на Света Богородица до местността " Клувията ".

Още в ранни зори манастирът бе цялостен с богомолци от цялата страна. Те пристигнаха да се помолят за здраве и благополучие пред облика на Божията майка. Шествието с иконата потегли от манастира, като както всякога, хората, които я носеха, се сменяха от време на време. Вярва се, че който носи чудотворния облик през днешния ден, ще бъде здрав и ще сбъдне желанията си. Както и предходни години в литийното шествие беше употребявано копие на реликвата, защото истинската икона е в недобро положение и има заплаха да бъде в допълнение повредена.

Всяка година на втория ден от Възкресение Христово обликът на Божията майка се носи на ръце от вярващите до местността " Клувията " над Бачково. Според преданията точно там е мястото, където чудотворното изображение било прикрито и опазено през Средновековието.
През 17 век скъпата светиня е открита тук от две овчарчета. По техните думи, от мястото се излъчвала мощна светлина, която ги привлякла към скалната ниша, приютила облика на Богородица. Тогава е върната в манастира, само че изчезва от там и още веднъж е открита в местността " Клувията ". Това се повтаря три денонощия подред.
Накрая Света Богородица се явява в съня на един от монасите, като му заръчва иконата да бъде сложена вдясно от входа на църквата. Именно там и до ден сегашен чудотворният облик на Божията майка посреща хиляди богомолци.

Точното име на иконата е „ Света Богородица Умиление”. Няма единомислещо мнение за това, по какъв начин се е появила в Бачковската обител. Според едни, тя е подарена на манастира от грузински монаси през 1311-та година.
Съществува обаче и поверие, че чудотворната икона е копие на именитата икона на Света Богордица, нарисувана от Свети деятел Лука и прелетяла сама от Грузия до манастира. През годините са документирани безчет чудеса, осъществени след молитва пред святия облик.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР