За поредна година медицинската и гражданската общественост отбелязва Световния месец

...
За поредна година медицинската и гражданската общественост отбелязва Световния месец
Коментари Харесай

Рак на гърдата – стадии и диагностициране


За поредна година здравната и гражданската общност отбелязва Световния месец за битка с рака на гърдата. Основна цел на тази самодейност, както и на всички мероприятия, които я съпровождат, е да се увеличи информираността на дамите за особеностите на рака на гърдата и за значимостта на навременните превантивни ограничения.

Навременното диагностициране на рак на гърдата е основен фактор за сполучливото лекуване. Установено е, че преживяемостта на дамата след слагане на диагноза рак на гърдата зависи директно от това в кой етап е намерено болестта и е стартирано лекуването.

В здравната процедура се преглеждат 5 съществени стадия на рак на гърдата. Хронологично те обгръщат интервала от образуването на туморното образувание досега на метастазирането на раковите кафези и поразяването на разнообразни органи в тялото. В този ред ракът на гърдата минава през 5 стадия, означавани цифром от 0 до 4, като някои от тях имат и подстадии.

Стадий 0
Той обгръща интервала на образуване на ракови кафези, което най-често стартира в млечните каналчета на гърдата. На този стадий ракът е неинвазивен, само че се открива единствено с лабораторни проучвания. Този факт е индикативен за значимостта на профилактичните грижи във връзка с рак на гърдата.

Стадий 1А
За него се приказва, когато туморът се е увеличен до размери 2 см в диаметър и е към този момент инвазивен.

Стадий 1В
В него с изключение на малко туморно образувание се регистрират и скупчвания от ракови кафези в лимфните възли.

Стадий 2А
С придвижване на времето туморът може да резервира размерите си непроменени, само че миграцията на ракови кафези с лимфата може да докара до рак на лимфните съдове. В етап 2А на рак на гърдата той може към момента да не е диагностициран, само че увреждането на лимфните съдове би трябвало да насочва към проучвания.

Стадий 2В
Това е стадият, когато туморът в гърдата е с размери сред 2 и 5 см и се откриват ракови формирания в най-малко 3 лимфни съда.

Свързани публикации.. 40% понижен риск от рак на гърдата със средиземноморска диета 0 Рак на гърдата – постоянно задавани въпроси 0 Късната менопауза крие риск от рак на гърдата 0

Рак на гърдата в някой от посочените дотук стадии е лечим . В множеството случаи комбинираното лекуване, включващо хирургична интервенция, химиотерапия или хормонална терапия, дава доста положителни резултати. Медицинските данни сочат, че преживяемостта при рак на гърдата, диагностициран и лекуван в интервала преди нахлуване в третия стадии, е към 98%.

Стадий 3
Ракът на гърдата в трети етап се характеризира с 2 основни особености. Туморното образувание към този момент е с размери над 5 см, а се засягат и от ден на ден лимфни съдове. Възможно е да се появят и кожни проблеми – язвички, мъчно зарастващи рани и други

Стадий 4
Това е крайният стадий от прогресията на рак на гърдата. В четвъртият етап се откриват метастази и съществени увреждания в разнообразни органи и структури на тялото.

Преживяемостта при рак на гърдата в трети или четвърти етап

е доста по-ниска в съпоставяне със случаите на по-ранното му разкриване. Тя е приблизително към 26%.

Световният месец за битка с рак на гърдата е мотив всяка жена да се запознае с значимостта на профилактиката и навременното диагностициране на болестта. Факт е, че ракът на гърдата е лечим, само че триумфът на лекуването зависи напълно от откриването му в оптимално ранен етап.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР