За пореден път студентите от Институт по кулинарни изкуства към

...
За пореден път студентите от Институт по кулинарни изкуства към
Коментари Харесай

Варненци обраха отличията на Кулинарна купа на България 2022

За следващ път студентите от Институт по кулинарни изкуства към Висше учебно заведение по мениджмънт впечатлиха професионалното жури на Национална кулинарна купа на България. Възпитаниците на варненската школа сграбчиха първи места в категориите " Най-добър кулинарен тим “ и   " Телешко " за купата на " Перфекто ". Tазгодишното издание на надпреварата се организира от 18-ти до 20-ти април в Интер Експо Център в София и в него се включиха над 100 кулинари от кулинарни академии и професионални готвачи. 

Първо място в категория " Най-добър кулинарен тим “ изрично заслужиха студентите в компетентност " Гастрономия и кулинарни изкуства " от Института по кулинарни изкуства към Висше учебно заведение по мениджмънт - Красимир Баналиев, Иван Сарамандов и Ивайло Гасеров с треньор началник Калоян Колев. Те впечатлиха журито в първи кръг с интерпретация на агнешка супа за предястие. Основното ядене, което показаха бе пълнен пъдпъдък су-вид с гъши дроб и шамфъстък, гарниран с тарт от цвекло и черен чесън, еспума от цвекло, руло от морков, пълнен с пюре от грах и фенел, глазиран бейби морков с черен пролетен трюфел и сос Жу с 20-годишно бренди от резиденция Евксиноград. А за десерт - класическо суфле с кули от ягода, зелен пипер и лайм, сладолед от " Шартрьоз “ и мариновани ягоди със сок от бъз. Във втори кръг тимът на Висше учебно заведение по мениджмънт още веднъж потвърди, че е най-хубав и се оправи с предизвикването " Черна кутия “ със наложителни артикули за предястие - стриди и краставица, за главно - свинско контрафиле и пащърнак, за десерт - бял шоколад, ягоди и фюлетин. Варненци отвяха конкуренцията с над 500 точки преднина пред класиралите се на второ място. 

В категория " Телешко " купата на " Перфекто " отнесе Андония Филумена Цървенкова от I курс в компетентност " Гастрономия и кулинарни изкуства " с треньор началник Хю Бутен.  

Тя впечатли журито със запечено телешко бон филе, съпроводено от скариди су-вид,  сос от сведен пачи бульон и смръчкула, еспума от картофи, сотирани гъби смръчкула в  компанията на бланширани аспержи в бульон от скариди, пяна от скариди, пудри от спанак и гъби.

Национална кулинарна купа на България е най-голямото кулинарно съревнование в България, на което могат да премерят сили най-хубавите и смели готвачи, които се състезават в разнообразни категории, както за експерти, по този начин и за млади кулинари. Основен уредник на събитието на Българската асоциация на професионалните готвачи. Традиционно кулинарите на Институт по кулинарни изкуства към Висше учебно заведение по мениджмънт обират овациите и купите на журито всяка година.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР