За пореден път президентът Румен Радев разкритикува действията на властта

...
За пореден път президентът Румен Радев разкритикува действията на властта
Коментари Харесай

Задавам въпроси за продажбата на ЧЕЗ, а премиерът отговаря със съвети, обяви Румен Радев

За следващ път президентът Румен Радев разкритикува дейностите на властта по договорката за продажбата на българския бизнес на чешкото сдружение ЧЕЗ. Той остана изумен, че през днешния ден Народното събрание отхвърли настояването на Българска социалистическа партия министър председателят Бойко Борисов да бъде изслушан по проблема, оповестява " Фокус ".

Социалистите желаеха Борисов да отговори кой ще гони до дупка и кой се пробва да клати държавното управление, откакто във вторник в реакциите към договорката с ЧЕЗ министър-председателят видя ювелирна интервенция за повторение на февруарските събития от 2013 година и събаряне на кабинета му от властта. Борисов приказва за " сюжет на гадове " и даде обещание този път да няма оставки, а да ги разнищи до дъно.

" Зададох въпроси за договорката за ЧЕЗ, а през вчерашния ден министър председателят даде някакви препоръки. Чух дори и закани към някакви гадове. Според мен в абсурда с продажбата на ЧЕЗ жертвата не е властта, а ние – клиентите на електроразпределителните сдружения ", съобщи Радев, откакто взе присъединяване в 31-ото общо заседание на Националното съдружие на общините в България.

Той още веднъж акцентира, че би трябвало да се обясни механизмът, по който компанията покупател ще бъде финансирана от банковите институции, с цел да реализира договорката, защото " към този момент изплуваха имена на банки и офшорки ". Радев добави, че е необичайно по какъв начин компания без история и потенциал получава такива огромни банкови гаранции и посочи, че би разговарял с чешкия си сътрудник за продажбата на енергоразпределителното сдружение.

Президентът добави, че би свикал Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС), само че не за ЧЕЗ и АЕЦ " Белене ", защото това са частни случаи, а по обща тематика за енергетиката.

" Големият проблем е, че няма национална тактика за енергетиката с един средносрочен небосвод 2030 година и дълготраен 2050 година Ако нямаме такава тактика, всичко ще се взема решение на парче и ще имаме скандал след скандал ", сподели още Румен Радев.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Сделката за ЧЕЗ (39)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР