За поисканото от президента съгласие да бъде отстранен председателят на

...
За поисканото от президента съгласие да бъде отстранен председателят на
Коментари Харесай

Денков: Президентът няма никакво право да отказва поисканата смяна на председателя на ДАНС

За поисканото от президента единодушие да бъде отхвърлен ръководителят на ДАНС Пламен Тончев, акад. Николай Денков сподели, че Румен Радев няма различен излаз:

" Мисля, че президентът би трябвало да подпише и ще го направи. Чл.105 от Конституцията – Министерският съвет обезпечава публичния ред и националната сигурност. Чл. 7 от Закона за ръководство и действие на системата за отбрана на националната сигурност споделя: " Министър-председателят реализира общото управление на разследващата общественост ". Така че президентът няма никакво право да отхвърля поисканата промяна на ръководителя на ДАНС, тъй като ми пречи да си извършвам отговорностите, които имам по Конституция и които имам по закон ".

" Фактът е, че ЦИК не се оправи добре този път с провеждането на изборите, нарушиха Изборния кодекс, не изчакаха до края периода, който беше нужен за валидиране на машините, тъй че има проблем. Те са групов орган – не подлежат на административна или наказателна отговорност непосредствено ", съобщи през днешния ден министър председателят Николай Денков, който дава отговор на въпроси на жители и медии онлайн на страницата на Министерския съвет във Facebook във връзка навършените на 6 ноември пет месеца от старта на кабинета.

" Но за това несправяне, съгласно мен би трябвало да се търси промяна на състава на ЦИК. Още повече, че този състав е от времена, в които напълно друга беше политическата настройка, той не отразява действителността сега ", уточни министър председателят.

В отговор на въпрос за диалог на Денков с министъра на електронното ръководство Александър Йоловски и за обвиняванията на министъра против Кирил Петков и Божидар Божанов за изнудване министър председателят съобщи:

" Говорих през вчерашния ден с министър Йоловски, той отхвърля сега да даде спомагателна информация, защото тече разследване…Познавам задоволително тези хора и знам, че изказванията, които видях в медиите, няма по какъв начин да са правилни ".

Поискал съм да се направи обстойна инспекция с ясни индикации за какво се е случил казусът с машините. Тогава ще решим по какъв начин да действаме, уточни Денков.

Не считам, че сега би трябвало да се търси промяна на министри, сподели още той.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР