За подкрепа от европейските партньори заради натиска върху страната ни

...
За подкрепа от европейските партньори заради натиска върху страната ни
Коментари Харесай

Петков поиска от ЕС финансова подкрепа за страните, приели бежанци

За поддръжка от европейските сътрудници поради натиска върху страната ни от войната в Украйна и последвалата бежанска вълна ще упорства министър председателят Кирил Петков, който дойде на срещата на върха във Версай, Франция.

Неформалната среща на държавните и държавните ръководители на страните членки на Европейски Съюз ще се проведе на 10 и 11 март. В рамките на първия ден евролидерите ще дискутират ситуацията в Украйна, както и енергийната сигурност на Стария континент. На 11 март държавните и държавните ръководители на страните членки ще обсъдят новия модел за напредък и инвестиции в наличието на президента на Европейската централна банка.

" Няколко са значимите за България тематики. Първото е да забележим, че има обща поддръжка за хората, които бягат от войната в Украйна. Това би трябвало да стане на европейско равнище. Не може всяка една страна независимо да се бори. Това ще бъде една от тематиките, които аз ще желая - европейските сътрудници да ни поддържат финансово, всички страни, които сме по-близо до спора ", съобщи Петков пред публицисти.

Според него България би трябвало да мисли и за сюжет, при който Русия ще спре подаването на газ. " Аз нямам доверие, че ще се стигне до такава степен, само че единственият метод България да се оправи с подобен проблем е да спре експорта на ток. Хубаво е, че виждам схващане от европейските сътрудници, че единствено в такава рискова обстановка това би било допустимо. Трябва да обсъдим и фокусиране в вложения в различни източници, както и Планът за възобновяване и развиване ", разяснява Петков.

" Мястото на Украйна е в Европейски Съюз. Въпросът е по кое време страната може да бъде призната ", сподели още Петков. По думите му колкото повече съюзът се уголемява на изток, толкоз по-голяма е сигурността за България, тъй като няма да бъде гранична страна.

В същото време лидери на Европейски Съюз показаха мнение, че не съществува бърз път за присъединение на Украйна към блока, с което попариха очакванията на Киев.

" Няма такова нещо като бърз път ", съобщи холандският министър-председател Марк Рюте, до момента в който пристигаше за срещата на върха на Европейски Съюз в двореца Версай във Франция, отразявайки позицията на няколко държави-членки. " Искам да се съсредоточим върху това какво можем да създадем за (украинския президент) Володимир Зеленски довечера, на следващия ден, а присъединението на Украйна към Европейски Съюз е нещо дълготрайно, в случай че въобще е допустимо ", добави Рюте.

Френският президент Еманюел Макрон съобщи пред публицисти, до момента в който посрещаше европейските водачи, че трябва да се направи всичко допустимо, с цел да се откри дипломатическо решение на обстановката в Украйна. Макрон обаче се съмнява, това да бъде реализирани в околните дни. Френският президент сподели, че ще беседва още веднъж с Путин през идващите 48 часа. Той съобщи още, че не счита, че в обстановка на спор е допустимо да се организира процедура за разглеждане на присъединението на Украйна към Европейски Съюз.

" Европа би трябвало да се приготви за всевъзможен сюжет по съветските газови доставки ", сподели френският президент Еманюел Макрон. Той осъди съветската бомбардировка на родилния дом в обсадения украински град Мариупол като позорен акт на война.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР