За по-малко от три седмици Унай Емери се превърна от

...
За по-малко от три седмици Унай Емери се превърна от
Коментари Харесай

Унай Емери - предизвестеният край на едно уволнение

За по-малко от три седмици Унай Емери се трансформира от " верния човек за работата " в " Арсенал " до управител, при който " представянето и резултатите не са на изискваното равнище ".

В петък управлението на клуба от Северен Лондон взе незабавни ограничения и уволни испанеца след най-лошата серия на тима от 27 години. Емери води отбора в продължение на 18 месеца, в които не съумя да спре лутането и пропадането на отбора от последните години.

Той не откри отговор на проблема и всички явни и дългогодишни проблеми на " Арсенал " остават неразрешени, както в деня, в който пое тима.

Какво обаче се обърка за Емери и по какъв начин уволнението му се трансформира в история с предупреден край?

Да наследиш проблеми

Испанецът пристигна с сложната задача да наследи легендата Арсен Венгер, който напусна отбора след 22 години. С три трофея в Лига Европа със " Севиля " и трофеи с ПСЖ във Франция идването на Емери провокира еуфория, само че той сподели, че е некадърен да излекува болката на клуба и да върне славните моменти от предишното.

Специалистът завари клуб, който от няколко години към този момент не е измежду водещите във Висшата лига и място отвън първите четири към този момент се беше трансформирало в наклонност. " Арсенал " се озова в сянката на " Манчестър сити ", " Ливърпул " и даже локалния зложелател " Тотнъм ", като продължава да изостава от темпото.

Това в допълнение усложни работата на Емери, който с идването си даде обещание да внесе съвременен жанр на игра. Сигналите и проблясъците бяха малко, като серията от 14 следващи мача без загуба в Англия и финалът в Лига Европа през предишния сезон бяха стъпка в вярната посока, само че всичко рухна в края на акцията.

Според някогашния полузащитник на " артилеристите " Емануел Пети уволнението е било " единствено въпрос на време ". " Поведението на футболистите, отборният дух, селекцията и запасите, всичко се обърка ".

Безличният " Арсенал " на Емери

Главният проблем на " Арсенал " при Емери беше неналичието на образ на отбора. С мекия си темперамент съставът поддаваше на напън, изключително при гостуванията. Под управлението на испанеца отборът взе осем победи от 25 мача надалеч от вкъщи във Висшата лига, като цели осем тима имат по-добри индикатори за този интервал.

Емери загуби значима борба отвън терена, като с дейностите си загуби доверието на футболистите. По време на престоя си той гледаше да се държи професионално във всеки аспект, което му попречи да сътвори трайни връзки с играчите.

Неспособността му да взима значими решения и да комуникира с футболистите се потвърди при избора на капитан след напускането на Лоран Косчелни. Емери остави играчите да решат кой да вземе лентата, която отиде при Гранит Джака. Впоследствие швейцарецът влезе в полемики с почитателите при промяната си против " Уотфорд " и хвърли лентата на земята, като казусът беше удар по реномето на Емери.

 Унай Емери - предизвестеният завършек на едно уволняване
© Associated Press

" Има хора на върха на клуба, които би трябвало да вземат решения, тъй като в противоположен случай Арсенал ще затъне още повече ", споделя някогашният бранител Мартин Киоун.

Той загуби и уважението на почитателите, за които седемте мача без победа беше точката, която преля чашата. Испанецът беше под прицел поради оставения в забвение любим на публиката Месут Йозил и слабата си трансферна политика, като по този начин и не бяха открити решения на проблемите в отбрана.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР