За по-малко от седмица фирмата-изпълнител трябва да достави 12 хиляди

...
За по-малко от седмица фирмата-изпълнител трябва да достави 12 хиляди
Коментари Харесай

Видеонаблюдението на изборите: Разделиха обществената поръчка с цел сигурност

За по-малко от седмица фирмата-изпълнител би трябвало да достави 12 хиляди мобилни устройства за видеонаблюдение на изборите. Това стана ясно от публичната поръчка, която беше оповестена през днешния ден от Агенция осведомително обслужване. Още по-кратък ще бъде срокът за образование на ръководителите на секционните комисии, които ще работят с тях за първи път при вота на 2-ри април. 

Обществената поръчка е разграничена на 3 лота с съвсем еднакъв брой секции, което значи, че по едно и също време ще имат опция да вземат участие и трите мобилни оператора в страната, които да си разделят задачата. Целта е да се избегне претоварване на една от мрежите. Това ще помогне и за по-голяма сигурност при възможни офанзиви. И трите включват доставка на устройства, стативи и карти с мобилна мрежа за интернет. Общата стойност близо 3 млн лева без Данък добавена стойност. Или малко над 930 хиляди за един лот. Ако се включват и трите оператора на един ще се падне доставката на към 4 хиляди мобилни устройства. Според експерти срокът е извънредно къс. Офертите ще бъдат отворени на 13 март, а до 21-ви би трябвало да са завършили с доставката. 

Нека те да преценяват, доколкото чакаме офанзиви към инфраструктурата, на всички, които са забъркани в този развой оставяме на тях да преценяват дали е добре да се натовари напълно тяхната инфраструктура, в случай че поемат и трите лота за осъществяване ”, разяснява основният секретар на Министерство на електронното ръководство Ангел Петров. Всеки лот включва по 4 хиляди секционни изборни комисии. А разделянето не е по-географски региони.

“И трите лота са разграничени по метод, по който разрешава да се раздели инфраструктурата в границите на обитаемото място. Едно обитаемо място участва и в трите лота. Тоест София като максимален град е разграничен на 3 лота ”, разясни Петров. 

Срокът за доставка е едвам една седмица.

“Срокът е подобен, какъвто е съгласуван с изборния развой, тъй като след доставка би трябвало да бъдат конфигурирани и параметризирани ”, изясни основният секретар на Министерството на електронното ръководство. 

Какви са посланията на политическите партии в конкуренцията за вота

Работата с тях ще е отговорност на ръководителите на секционните изборни комисии, оповестиха от ЦИК. Подготвят се и обучителни материали, в това число с видео.

“Няма да има настрана образование за работа с видеоустройства, а обичайно образование на СИК, което се провежда постоянно преди избори от РИК и съгласно метода на организация СИК ще бъдат подготвени по какъв начин да работят в целия избирателен развой ”, изясни представителят на ЦИК Росица Матева. 

В момента се работи и по основаването на платформата, в която ще се излъчва броенето на бюлетините онлайн. Видеонаблюдение няма да има в секциите в чужбина. Подадените заявки за гласоподаване на наши сънародници са над 47 хиляди от 77 страни. Най-много са в Турция, Обединеното кралство и Германия.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР