За по-малко от две години от напълно непознат за испанците

...
За по-малко от две години от напълно непознат за испанците
Коментари Харесай

От журналист и филолог до лидер на борбата за независимост: кой е Карлес Пучдемон

За по-малко от две години от изцяло чужд за испанците политик Карлес Пучдемон се трансформира в индивида, отправил най-сериозното предизвикателство за Мадрид от десетилетия. Независимо дали Каталуня стане или не стане самостоятелна, името му ще се помни още доста години.

" По-близо сме до сбъдване на историческия си блян ", сподели той в телевизионно послание предходната седмица след произвеждането на противоречивия референдум. " Мисля, че си спечелихме правото да бъдем чути ", съобщи няколко дни преди този момент в изявление за Би Би Си.

Филолог и публицист по обучение и специалност, през януари 2016 година той става районен министър председател на Каталуня съвсем по случайност. Малцина биха предположили, че един ден той ще стане правоприемник на някогашния районен министър председател Артур Мас. Мас, също като Пучдемон, е представител на партията Демократична конвергенция на Каталуня (ДКК). Пучдемон го размени на поста, откакто Мас беше заставен от по-малкия си съдружен сътрудник в ръководството, извънсистемната партия " Кандидатура за национално единение ", да се отдръпна.

По това време поддръжката за ДКК беше придобила толкоз основно значение за каталунското ръководство, че Мас - който беше отпред на придвижването за самостоятелност още от самото му начало, трябваше да се дръпне настрани, с цел да бъде избегната рецесия.

Пучдемон, който мощно има вяра в независимостта, беше кмет на каталунския град Жирона, влезе в огромната политика с задачата да поведе Каталуня към самостоятелност от Испания.

" Сега не е време за страхливци, нито за съмнения. Време е да се нагърбим с отговорност ", сподели той в речта си при встъпване в служба като районен министър председател на 10 януари 2016 година " Наясно съм, че започваме развой, който няма да е нито лек, нито спокоен. Ще би трябвало да сме смели, само че не безразсъдни ", съобщи той още в оня ден.

Година и девет месеца по-късно мнозина считат, че Пучдемон в действителност е работил неразумно и го упрекват, че е довел каталунците до ръба на пропастта.

На 7 септември 54-годишният Пучдемон удостовери, че е правилен на огромното си предизвикателство, насрочвайки референдум за самостоятелност макар съпротивата и предизвестията на испанския министър председател Мариано Рахой. На 1 октомври над 2 милиона каталунци гласоподаваха за обособяване от Испания на референдум, неразрешен от испанския парламентарен съд и съпроводен с полицейски репресии.

 От публицист и лингвист до водач на битката за самостоятелност: кой е Карлес Пучдемон
© Ivan Alvarado, Reuters

По мотив рецензиите към себе си Пучдемон споделя, че би предпочел да се реализира съглашение с испанските управляващи за референдума. Той обаче остава неотстъпчив в отправеното предизвикателство. " Ако свием знамената и се предадем, краят ще е неприятен ", сподели Пучдемон преди референдума в изявление за испанския ефирен канал " Ла Сеста ". " Волята да се гласоподава е непоколебима, би трябвало да действаме. Не правим закононарушение. "

За разлика от Мас, който последователно мина от националистически позиции към покровител на независимостта, Пучдемон постоянно е бил неин последовател.

Макар от десетилетия да е член на партията на Мас, която в този момент се назовава Европейска демократична партия на Каталуня, той е членувал и в разнообразни каталунски организации, подкрепящи независимостта. Пучдемон беше отпред на сдружението на каталунските общини за обособяване от Испания, което провежда предходните, необвързващи референдуми за самостоятелност.

Преди през 2006 година да влезе в политиката, Пучдемон следва каталунска лингвистика и работи като публицист. Бил е основен редактор на каталунския всекидневник " Пунт ", шеф на осведомителната организация на Каталуня и има издадени няколко книги и есета.

Пучдемон е обожател на рок музиката и е много деен в обществените мрежи, където написа съвсем всекидневно. Говори испански, каталунски, френски, британски и румънски, защото брачната половинка му Марчела Топор, която е 15 години по-млада от него, е родена в Румъния. Имат две дъщери.

От 25 януари 1983 година, когато е на 21-годишна възраст, Пучдемон като че ли живее втори живот, откакто оцелява при тежка злополука. Получава пострадвания по лицето и до ден сегашен ги прикрива посредством присъщата си прическа, станала предмет на доста смешки, даже в неговата партия. Сега политическият му живот виси на косъм и зависи от развоя на продължаващата рецесия в Испания. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Кризата в Каталуня (61)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР