За по-голяма сигурност в банковата система и по-голям контрол БНБ

...
За по-голяма сигурност в банковата система и по-голям контрол БНБ
Коментари Харесай

БНБ повишава капиталовия буфер. Ще се отрази ли това на джоба ни?

За по-голяма сигурност в банковата система и по-голям надзор Българска народна банка продължава покачването на антицикличния финансов буфер. Какво значи това на процедура и допустимо ли е да се отрази на джоба ни?

Българска национална банка увеличи антицикличния буфер до 0.5%. Но той ще доближи 1.5% още при започване на идната година. Целта е комерсиалните банки да имат задоволителни запаси и при потребност - да лимитират кредитирането.



При капитал 1000 лева може да раздаде 1000 лева заеми, при 0.5% може да раздаде 1500 лева условно, в случай че е 1.5% ще раздаде, в случай че го изчислим там тъкмо, ще раздаде 750 лева заеми, споделя Иво Димитров, кредитен съветник.

Българска народна банка не е единствената, която предлага нерешителност.

Европейският съвет за систематичен риск предизвести още в края на предходната година, че в средносрочен проект увеличеното ипотечно кредитиране и сигналите за надценяване парцелите са причина за уязвимости.

Превантивно, доколкото може да се планува, несъмнено, да се отстраняват опасности, които биха довели до опасности в банковата система, добавя Иво Димитров, кредитен съветник.

Капиталовият буфер не въздейства на лихвата по заема. Но предпазливостта не е непотребна:

Ако са неправилни плановете и упованията за доходността на съответния парцел. Много парцели се купуват за инвестиция по тази причина доста от тях стоят празни, споделя Валентин Първанов, шеф на компания за оценка на недвижими парцели.

А пазаруване на парцел на зелено е рискова стъпка поради растежа на строителни материали:

Една днешна калкулация на количествено-стойностната сметка на тези жилища, в които се купуват жилища на зелено, може да порасне доста на втората, на петата, на шестата година, добавя Валентин Първанов, шеф на компания за оценка на недвижими парцели.

Рискът, без значение от договорката, е да се съблюдават изискванията на банките, добра преценка за финансовите благоприятни условия на кредитополучателя и неговото самоучастие.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР