За пети път в своята кариера катарецът Насер Ал-Атия спечели

...
За пети път в своята кариера катарецът Насер Ал-Атия спечели
Коментари Харесай

Насер Ал-Атия за 5-ти път е шампион на рали Дакар

За пети път в своята кариера катарецът Насер Ал-Атия завоюва приключението наречено рали „ Дакар “, откакто победи в 45-то издание на конкуренцията, което приключи през днешния ден в Саудитска Арабия. За 52-годишният водач на Тойота това е втори следващ триумф в маратонското рали, защото той победи в него и преди 12 месеца, още веднъж в Саудитска Арабия.

Освен двата си триумфа в Близкия изток Ал-Атия има и три победи в „ Дакар “, когато ралито се организираше в Южна Америка. Той победи през 2011 в Аржентина и Чили, през 2015 в Аржентина, Чили и Боливия и през 2019 в Перу.

Катарецът стигна до своя пети триумф на „ Дакар “ относително елементарно, защото още преди края на първата седмица той отвори задатък от повече от час по отношение на своите противници, които имаха голям брой проблеми в началните стадии. Това разреши на Ал-Атия да кара малко по-консерватино след почивна ден и в крайното нареждане той завоюва с задатък от 1:18:49 часа по отношение на Себастиен Льоб.

Деветкратният международен рали първенец направи доста мощна втора седмица на ралита, в която завоюва шест от седемте извършени стадия, с цел да се придвижи с три места напред и да се качи за четвърти път на подиума на „ Дакар “. Френската рали-легенда приключи втори през предходната година, а също така има и два подиума в Южна Америка – в Перу през 2019 (трети) и в Парагвай, Аржентина и Боливия през 2017 (втори).

Топ три в края на 45-то рали „ Дакар “ добави бразилецът Лукас Мораеш, който приключи на 1:36:31 часа от спечелилия Ал-Атия. За него това бе първо присъединяване в кариерата в „ Дакар “, в което той не съумя да запише етапна победа, само че се опази от грешките и стигна до подиума.

В днешния финален стадий с дължина от 417 (136 състезателни) километра най-бърз бе французинът Гюрлен Шишери, който финишира за 1:09:24 часа. Втори на 1:36 минути остана шведът Матиас Екстрьом от Ауди, а топ три добави аржентинецът Себастиан Халперн, който изостана с 1:53 от Шишери. В крайното класиране Халпер финишира седми (+4:42:38 часа), Шишери приключи осми (+5:22:10 часа), а Екстрьом се подреди десети (+6:51:00 часа).

Снимки: Imago
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР