За пета поредна година, между 3-ти и 5-ти август ще

...
За пета поредна година, между 3-ти и 5-ти август ще
Коментари Харесай

Фестивал, обединяващ музика с технологии, стартира във Варна

За пета поредна година, сред 3-ти и 5-ти август ще се организира фестивалът, сплотяващ музика с технологии и други форми на изкуство RADAR Festival Beyond Music. Юбилейното издание ще резервира традицията да организира по един концерт с по-камерен профил в залата на Градска художествена изложба и да резервира по-късните часове за електронните и пробни планове във вътрешния двор. Сред главните акценти попада откриващата вечер с плана Писма от Ню Йорк, събиращ Хедър Уеър и Татяна Колева в проучване физическите измерения на звука. Хердър Уеър е един от най-изявените танцьори в Холандия. След интензивната си кариера с LeineRoebana Dance group, тя продължава като независим актьори. Носител е на влиятелната премията Златен лебед за най-хубав танцьор на 2010.

За Татяна Колева Ню Йорк Таймс споделя: " страховит перкусионист... брилянтно изсвирено зрелище... избухлива сила... ". Родената в България Татяна сега живее в Холандия, където съчетава интензивната си концертна стратегия с преподаването в Консерваторията на Принц Клаус в Грьонинген.

Вдъхновение за тази среща са актьори от тъй наречените New York School – течение от 50-те години на предишния век. От композиторите можем да отбележим имената на Джон Кейдж, Мортън Фелдман и Кристиян Уулф и хореографа Мърсиер Кънингам. Всички те се свързват с развиването на нереалния експресионизъм. Общото сред тези създатели, които постоянно са живеели в еднакъв квартал на Голямата ябълка и даже са работили дружно, е желанието за освобождение на подсъзнанието. Иммено по тази причина партитурите им постоянно съставляват не ноти, а графичните нотации, знаци, свободни за интерпретация от всеки музикант. В Писма от Ню Йорк можем да забележим тези партитури, показани един път посредством хореографията на перкусиите, където всяко придвижване на музиканта създава вариации в звука, по този начин и посредством актуалния танц, който има своя " вътрешна музика “. Един концерт за хората, които слушат през всичките си сетива.

“Татяна и аз влагаме доста сила в нашето осъществяване и творбата ни се основава на деликатно слушане. Смятам, че може да се чака и доста тон, и доста тишина. Надявам се да изживея доста разнообразни моменти, когато цялата аудитория затаи мирис. " - показа Хедър за идното си посещение във Варна.

В програмата има още електроника, нео-класика и джаз в лицето на последното изобретение на именития немски лейбъл ECM- Симин Тандър. 

Фестивалът се осъществя с финансовата поддръжка на фонд " Култура " на Община Варна, Министерство на културата.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР