За периода на сътрудничеството си с ББР АД, Параходство БМФ

...
За периода на сътрудничеството си с ББР АД, Параходство БМФ
Коментари Харесай

БМФ отговори на икономическия министър

За интервала на съдействието си с ББР АД, Параходство БМФ АД е платило на банката над 21 млн. лв. лихви, такси и комисиони, които евентуално са били употребявани в допълнение на ресурса за подкрепяне на дребни и междинни предприятия. Това разгласи в писмо до икономическия министър изпълнителният шеф на Параходство БМФ АД Александър Калчев. Повод бе желанието на министъра да беседва обществено през днешния ден с осемте компании, взели най-големите заеми от ББР. петков искаше диалогът да се излъчва онлайн, само че той не се състоя. 6 от фирмите му предоставиха писмени отговори.

„ Параходство български морски флот “ отхвърли да взе участие в обществените полемики към Българската банка за развиване, разгласи сдружението в писмото си.

" Уважаеми господин министър, Напълно разбирам желанието за обезпечаване на бистрота и угаждане на високия публичен интерес към работата на „ Българска банка за развиване " АД („ ББР " АД), само че поради политическата обстановка в страната, в условия на идни предварителни парламентарни избори, намирам в полза на „ Параходство български морски флот " - АД („ Параходство БМФ " АД или „ Дружеството " ) да не взимаме участия в обществени полемики, които по-късно да бъдат интерпретирани отвън подтекста на нашия бизнес. ”, написа Александър Калчев.

Ето и цялостния текст на писмото:

" Напълно  разбирам желанието за обезпечаване на бистрота и угаждане на високия публичен интерес към работата на „ Българска банка за развиване “ АД („ ББР “ АД), само че поради политическата обстановка в страната, в условия на идни предварителни парламентарни избори, намирам в полза на „ Параходство български морски флот “ АД („ Параходство БМФ “ АД или „ Дружеството “) да не взимаме участия в обществени полемики, които по-късно да бъдат интерпретирани отвън подтекста на нашия бизнес. Паралелно с това, с оглед опазване на коректността и придържайки се към правилата на отговорност и висок професионализъм, които непроменяемо следваме, по-долу посрамвам формалната ни позиция.

„ Параходство български морски флот “ е сдружение, което се занимава с интернационален морски превоз от 1892 година, като в цялата си близо 130-годишна история се е управлявало от правила, които не са допускали неучтивост в връзките му с неговите бизнес сътрудници, в това число с финансиращите го институции и постоянно се е старало на бъде лицето на България и българското мореплаване по целия свят.

През 2008 година, след решение на Министерския съвет на Република България, взето въз основа на направена тактика за приватизация, са продадени 70 % от акциите в капитала на Дружеството, а останалите 30 % остават владеене и понастоящем не престават да са благосъстоятелност на българската страна. Към момента на приватизация Параходство БМФ АД разполагаше с флот, който не отговаряше на актуалните условия, използвани към комерсиалното мореплаване, а междинната му възраст надвишаваше 25 години, като имаше даже плавателни съдове на възраст над 40 години. Остарелият флот представляваше риск и опасност освен за екипажите и екологията на регионите, в които плават, само че и за интернационалната известност на Република България. Понастоящем Параходство БМФ АД има 33 съвременни плавателни съда (от които единствено 3 са от интервала преди приватизацията), като още 8 са в развой на градеж в Китай. Средната възраст на флота е към този момент 7 години, с наклонност да понижава още повече, а общият размер на направените вложения от момента на приватизацията до момента надвишава 1,1 милиарда лв..

След приватизацията, в изискванията на финансовата рецесия от 2008 година, новото управление на Параходство БМФ АД изготвя и осъществя проект за рационализация на флота и връщане на позициите на Дружеството на интернационалния фрахтов пазар. Още през 2010 година бяха закупени четири кораба и продължи строителството на други четири, които влязоха в употреба в интервала 2011 година - 2012 година Дружеството приключи практиката да отдава корабите си чартърен и стартира интензивно да развива своя търговски отдел, като сега с горделивост можем да заявим, че Параходство БМФ АД е освен най-големия корабособственик и морски транспортьор в България и в региона на Черно море, само че е и измежду трите най-големи превозвачи в Европа в бранша, който обслужва – Handysize Dry Bulk Cargo. Понастоящем Параходство БМФ АД е единственото структуроопределящо дружество в България и в централата му, находяща се във Варна, както и в неговите представителства в Лондон и Хамбург работят над 200 души, а на корабите ни осигуряваме работа на над 1000 български моряци.

Важно е да се означи също, че по море се транспортира над 80 % от интернационалния стокообмен, което прави корабоплаването жизненоважна и стратегическа промишленост за всяка една страна. Пазарът ни е обвързван напълно с комерсиалните взаимоотношения сред обособените страни, а обезпечаването на значимо място на този пазар е въпрос на непрекъсната конкуренция за възстановяване на качеството на услугите, които Параходство БМФ АД също предлага. През последното десетилетие се обърна изключително внимание на опазването на околната среда. Бяха въведени редица наложителни интернационалните и локални регулации, изискващи съществени вложения, а в избрани случаи и безусловно изолиращи цели класове/групи плавателни съдове от по-нататъшна употреба.

Морските търговски кораби са скъпоструващи уреди, а финансирането им изисква задълбочени знания в областта на водния превоз и конкурентост по повод цената на кредитирането (приложими лихви, такси и комисиони). „ Параходство български морски флот “ АД е добре прочут и одобрен корабособственик на интернационалния фрахтов пазар и като подобен е работил и работи освен с български кредитни институции, само че и с водещи интернационалните банки като Bank of America, DVB Bank, Export-Import Bank of China (CEXIM) и други В момента процентното съответствие на настоящата кредитна експозиция на Дружеството е, както следва: 47 % към непознати и 53 % към български кредитни институции.

Считам, че гореизложеното е било и е добър мотив за ББР АД, с която работим към този момент повече от 11 години, да обезпечи финансиране за част от новите ни планове. Ние оценяваме съдействието ни с ББР АД високо, тъй като постоянно сме го възприемали като знак за ангажираност и поддръжка от страна на българската страна за Параходство БМФ АД (в което тя също е акционер) като стратегически сътрудник, който способства за развиването на стопанската система и увеличение на Брутният вътрешен продукт на страната. Ние оценяваме също и компетентността на екипа на банката, с който постоянно сме имали градивен разговор, последователност и надграждане през годините, през които сме осъществили общо 13 плана, от които към този момент 5 са завършени. Заслужава да бъде маркирано, че  в нито един миг ръководеното от мен сдружение не е изпадало в несъблюдение по договорите за финансиране – нито през 2016 година, когато отчитаме най-голямата рецесия в шипинг бизнеса, нито през 2020 година, когато светът беше разтресен от пандемията от COVID-19, която не подмина и засегна съществено и морския превоз.

Средствата, които сме употребили от ББР АД, са в едно главно направление, а точно закупуване на кораби. В взаимозависимост от плановете, средства са били отпускани както за директна покупка на кораби, по този начин и за обезпечаване на средства по вноски за ново строителство на плавателни съдове. Всеки един от заемите е бил и е задоволително гарантиран както с материални активи – кораби и парцели на Дружеството, по този начин и със залози на вземания по банкови сметки, открити в банката. Към сегашния миг цената на предоставените обезпечения неведнъж надвишава размера на отпуснатите заеми.  Ето за какво в нито един миг от интервала на съществуването на нашите взаимоотношения кредитната институция не е била поставяна в риск.

„ Българска банка за развиване “ АД не е отпускала грантово финансиране на Дружеството, заради което не считаме, че това е засегнало нито дребните и междинните предприятия, нито данъкоплатците. Дори в противен случай – посредством обезпечаването на финансиране на Параходство БМФ АД е обезпечена и ниша за битие и развиване на редица дребни и междинни предприятия, с които Дружеството е открило трайни и дълготрайни бизнес връзки по отношение на кораборемонтни действия, сервиз, доставки и други При това всички поправки на корабите се правят напълно, само и единствено в България. За интервала на съдействието му с ББР АД, Параходство БМФ АД е платило на банката над 21 млн. лв. лихви, такси и комисиони, които евентуално са били употребявани в допълнение на ресурса за подкрепяне на дребни и междинни предприятия.

По отношение на съответно поисканата информация по отношение на това до каква степен вложенията, подкрепени от ББР АД, са в сферата на  експортната търговия, нововъведенията и артикули и услуги с висока добавена стойност, апелирам да имате поради, че активността на Параходство БМФ АД е напълно фокусирана в областта на експортната търговия, както и че вложенията са съсредоточени в придобиването на кораби с внедрени най-иновативните технологии в комерсиалното мореплаване. Както към този момент беше посочено нагоре, интернационалното законодателство в последните години търпи съществени промени, които оказват въздействие и на интернационалния фрахтов пазар. Въвеждането на правила за надзор на излъчванията NOx, СО2, серни оксиди, а по този начин също и предпазването на флората и фауната при боравенето с баластни води, изисква непрекъснати и скъпоструващи вложения. Помощта, която ББР АД ни е оказвала и оказва неизбежно способства за това Параходство БМФ АД да е измежду корабопритежателите, които са създали планове,  по които строят и експлоатират кораби от най-ново потомство, с новаторска структура на пропулсивните им комплекси, водещи до намален разход на гориво; кораби, отговарящи на най-съвременните условия на Конвенция MARPOL, оборудвани със системи за филтриране на баласта, със системи за филтриране на сярата от изгорелите газове и оптимално усъвършенствани EEDI (Energy Efficiency Design Index) и така нататък

Уважаеми господин министър,

Вярвам, че гореизложеното дава отговор напълно на поставените от Вас въпроси, надявайки се, че разбирате желанието ни да избегнем въвличането на Параходство БМФ АД в медийни кавги, които могат да разколебаят доверието в нас и основават отрицателни настройки освен в обществото, само че и в нашите бизнес сътрудници, което в последна сметка вреди освен на частния вложител, само че визира и ползите на българската страна, в качеството й на акционер в Параходство БМФ АД, както и на българския поданик ", приключва писмото, под което се е подписал Александър Калчев, изпълнителен шеф на „ Параходство български морски флот ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР