За пациента нищо няма да се промени с въвеждането на

...
За пациента нищо няма да се промени с въвеждането на
Коментари Харесай

Д-р Маджаров: Не може с наредба да се ограничават лекарски права

За пациента нищо няма да се промени с въвеждането на напълно електронните предписания. Той отново ще би трябвало да посети кабинета на лекаря си, отново ще би трябвало да бъде прегледан, да му бъде изписана терапия и чак тогава да отиде в аптеката. Това сподели ръководителят на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров пред Нова телевизия.

„ Освен в случай че някой не си показва, че пациентът може да получи в аптеката непосредствено своите медикаменти, без да са му изписани от доктор “, добави той.

Д-р Маджаров съобщи, че на никое място по света лекарската специалност не е ограничавана, с изключение на от разпоредбите в нея. „ За първи път в България се пробва някой да каже, че правата ми да изписвам терапия без значение дали съм пенсиониран доктор, дали съм възрастен или просто отвън кабинета си, дали съм пред леглото на болния, дали съм сред две интервенции, са лимитирани. Това нещо не може да бъде отнето с една разпоредба “, безапелационен беше той.

По думите му изписването на електронната рецепта към този момент може да става единствено през компютър. „ Към момента няма създадено мобилно приложение и на 1 май няма да има. Отделно към 30% от лекарите са на възраст над 65 години и част от тях не могат да боравят със смарт устройства. Искам да попитам за какво единствено в България не може да се изписват хартиени предписания и аптеките ще одобряват ли предписания от чужденци “, добави той.

Според него най-хубавият вид е и двете благоприятни условия да важат по едно и също време. „ Не е наложително да бъдат напълно електронно. Ние не сме срещу електронното опазване на здравето, в противен случай. Всичко, което се е случило до момента във връзка с електронното опазване на здравето, е станало с помощта на лекарите “, добави той.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР