За първия работен ден на новото 47-о Народно събрание омбудсманът

...
За първия работен ден на новото 47-о Народно събрание омбудсманът
Коментари Харесай

Омбудсманът поздравява новите депутати с топ проблемите на гражданите

За първия работен ден на новото 47-о Народно заседание омбудсманът Диана Ковачева поздравява депутатите с писмо, в което изброява топ проблемите на българските жители. Тези проблеми са синтезирани на база 13 000 сигнала , постъпили в институцията на омбудсмана през годината, както и на близо 60-те хиляди души, които са потърсили поддръжка за собствен проблем в институцията.

" Това са въпроси, които не търпят отсрочване и са във Вашата подготвеност като народни представители ", показва Дияна Ковачева.

На първо място тя е сложила лавината от тъжби по отношение на високите цени на природния газ, електрическата и топлинна сила и забележителния растеж на общата инфлация. " Не единствено от обществено уязвимите групи, само че и за доста семейства, разноските за комунални услуги се оказват непостижими. " Ковачева е обезпокоена и от прогнозите за ново, шоково повишаване на електрическата сила и на топлинната сила за бита от 1 януари 2022 година, по тази причина и напомня данните на Евростат още преди разпростирането на пандемията, че 51% от популацията на България студува и не може да обезпечи топлота за дома си съответно.

В тази връзка тя упорства за въвеждането на нови ограничения посредством Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, като да вземем за пример - заледяване на енергийните цени за зимните месеци, удължение периода на заплащане на отговорностите към доставчиците на публичните услуги, да не се изключва услугата при неплащане на отговорности, в това число и опция за тяхното разсрочване. Омбудсманът предлага и в Закона за енергийната успеваемост формулиране на понятието " енергийна беднотия " и основаване на механизми за по-адекватна и навременна енергийна помощ, а в Закона за налог върху добавената стойност - понижаване на Данък добавена стойност за силата.

Омбудсманът напомня и че години наред жалбите против ВиК операторите и неприятното качество на услугата са преди всичко измежду всички останали в институцията по тази причина е необходим нов Закон за водоснабдяването и канализацията , който да пази в задоволителна степен правото на потребителите да получават качествена услуга на стопански обоснована цена.

Останалите належащи проблеми съгласно писмото на омбудсманът Диана Ковачева са:

Задълбочаващите се проблеми на жителите с компаниите за събиране на вземания , т. нар колектори, и на компаниите за бързи заеми, където би трябвало да се вкарат правила за активността на колекторите и да се ускори контрола върху тези сдружения.

Доц. Диана Ковачева слага акцент и върху проблемите на жителите в изпълнителното произвеждане с регламентирането на спомагателни благоприятни условия за отбрана. Подчертава и нуждата от експлицитната нормативна уредба на така наречен персонален банкрут за разрешаване на казуса с " безконечния дебитор ". България е единствената европейска страна, която няма подобен признат и настоящ закон, а в това време е на челните места в класацията на неприятните заеми в Европа.

Правата на пенсионерите . Необходими са дейности, които да подсигуряват, че междинната и минималната пенсии няма да са по-ниски. Повече от 5 000 пенсионери са поискали преизчисляване на пенсиите на база средноосигурителния приход за миналата година . Според Ковачева е належащо да се планува опция всички добавки към пенсиите като антикризисна мярка категорично да бъдат законово регламентирани като несеквестируеми .

Размерът на предоставяните обществени помощи, които се дефинират въз основата на обезпечен най-малък приход и диференциран най-малък приход. " Гарантираният най-малък приход последно е избран през 2018 година на 75 лева и не е обновен в изискванията на пандемия от COVID-19. Целта на минималния приход е да сътвори убеденост, че обезпечаването му е задоволително за облекчаване на съществени витални потребности. Въпреки това обаче действителността е друга и към момента една четвърт от хората в страната живеят с приходи под линията на беднотия ", написа доцент Ковачева.

Облекчен ред за приемане на лекарствени артикули, в това число служебно удължение от НЗОК на периода на годност на протоколите за скъпоструващо лекуване на хронично заболели пациенти. Сред основанията за това предложение е и краткотрайно прекратеното осъществяване на планов банкет в лечебните заведения. Това е изключително необходимо в изискванията на пандемия, когато е належащо да се обезпечи действителен достъп до безвъзмездни медикаменти за домашно лекуване, написа Ковачева. Необходимо е също да бъде обезпечен достъпа на жителите, след привършване на дейното им лекуване, до задоволителни по размер и дълготрайност дълготрайно лекуване, рехабилитация, палиативни и здравни грижи. Жалбите и сигналите демонстрират, че заплащането им е непостижимо за огромна част от пациентите и техните близки ", показва Доц. Ковачева.

Трудовите право връзки във времето на изключително състояние и изключителна епидемиологична конюнктура . Ковачева упорства за увеличение размера на неплатения отпуск, който да се зачита за трудов и застрахователен стаж по време на изключително състояние и изключителна епидемиологична конюнктура, в това число за основаване на ред за възнаграждение от страната на здравните осигуровки на лицата, ползващи неплатен отпуск заради оповестеното изключително състояние.

Правата на хората с увреждания. Особено остро стои въпросът за промяна в здравната експертиза и експертизата на работоспособността.

П роблемът с домашното принуждение . За последните 2 години - от началото на пандемията от COVID-19 и по данни на гражданския мониторинг, убитите в партньорска връзка дами са близо 50, като две от жертвите са от последните 10 дни. Според данни на Министерство на вътрешните работи през 2020 година българските съдилища са издали 3057 ограничаващи заповеди, като 349 са за принуждение, упражнено по отношение на мъже и 898 за принуждение, упражнено по отношение на деца. През 2020 година Министерството на правораздаването е изработило план на ЗИД на Закон за отбрана от домашно принуждение, който отлежава и към момента не е импортиран за разглеждане в Народното събрание.

Морално остарелият Закон за битка против противообществените прояви на малолетните и малолетните , който работи от 1958 година, и приемането на Закон за отклонение от наказателно произвеждане и налагане на възпитателни ограничения на малолетни лица, с който да се основат съответни корекционно-възпитателни услуги, съобразени с интернационалните стандарти за отбрана правата и ползите на детето.

Накрая публичният бранител обръща внимание и на обстоятелството, че през 2021 година Конституционният съд се е произнесъл по пет претенции за противоконституционност на омбудсмана като откри несъгласие с Основния закон.

" Това следва да се има поради при бъдещата законодателна активност на 47-ото Народно заседание в подтекста на Решение № 3/28.04.2020 година по к.д. № 5/2019 година на Конституционния съд. В същото се постанови, че Решението на Конституционния съд, с което закон, изменящ или отменящ настоящ закон, се афишира за противоконституционен, няма възстановително деяние и Народното събрание урежда правните последствия от използването на оповестения за противоконституционен закон ", приключва доцент Ковачева.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР