За първите три месеца на 2019 г. най-много дни със

...
За първите три месеца на 2019 г. най-много дни със
Коментари Харесай

Смолян е бил с най-мръсен въздух през първото тримесечие

За първите три месеца на 2019 година най-вече дни със замърсяване на въздуха с фини прахови частици са измерени в Смолян. Следват Горна Оряховица, пловдивският жк " Тракия “, Монтана, Никопол и софийският жк " Надежда “. Почти няма замърсявания в Сливен, Добрич, Пирдоп, Бургас, Девня, Стара Загора. Тези данни регистрира Валери Серафимов от Изпълнителната организация по околна среда (ИАОС) при представянето в четвъртък на формалната национална система за онлайн следене на качеството на въздуха.

Данните, постъпващи от автоматизираните станции за надзор на въздуха, са за фини прахови частици, серен двуокис, азотен двуокис, озон и други Те са показани в действително време на уеб страницата на Изпълнителна агенция по околна среда, а може да се проследят и индикаторите за интервала от 2015 година благодарение на графики.

" Това е поредна стъпка, която подхващаме по най-важния приоритет, който сложих още преди две години, встъпвайки в служба – възстановяване на качеството на въздуха и информиране на обществото. Защото качеството на въздуха е директно обвързвано с качеството на живот и здравето на хората “, съобщи екоминистърът Нено Димов, който участва на представянето на системата.

Той подсети, че първата стъпка за по-добро информиране на обществеността за качеството на въздуха е направена през 2018 година, когато данните, които се получават от мониторинговата система в България, са свързани с Европейската организация по околната среда. " Преминахме всички проби и тази връзка към този момент работи доста добре. Втората стъпка осъществяваме в този момент - да има онлайн информация на уеб страницата на Изпълнителна агенция по околна среда в действително време от всички пунктове за данните, които замерваме “, акцентира Нено Димов.

" В системата се пресъздават данни, които постъпват в действително време в националната система за мониторинг на околната среда. В графиката по дифолт постоянно се показват данните от последните 24 часа, а в системата са заредени и всички от 2015 година насам. За всеки индикатор има влияние върху човешкото здраве, като източник на тази информация е Министерството на здравеопазването “, добави Росалина Инджиева от Изпълнителна агенция по околна среда.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР