За първите десет месеца на тази година ТЕЦ AES Гълъбово,

...
За първите десет месеца на тази година ТЕЦ AES Гълъбово,
Коментари Харесай

ТЕЦ AES Гълъбово е произвел 8.4% от общото потребление на ток у нас за десетте месеца

За първите 10 месеца на тази година Топлоелектрическа централа AES Гълъбово, която е най-модерната въглищна Топлоелектрическа централа в България, е произвела близо 2 250 000 МВтч електрическа енергия, което съставлява 8.4% от общото ползване за този интервал в страната. Това пък демонстрира основната роля на Топлоелектрическа централа AES Гълъбово за българската енергийна система.

Централата работи единствено с локален енергиен запас като годишно употребява приблизително над 5 млн. тона български лигнитни въглища, добити в държавните "Мини Марица Изток ", оповестиха от сдружението. Това пък съставлява към 18% от годишното им произвеждане. "Така употребата на Топлоелектрическа централа AES Гълъбово обезпечава работа за хиляди миньори “, разяснява Иван Цанков, изпълнителен шеф на AES България.

Преди началото на зимния сезон тази година са осъществени и плановите поправки на енергоблоковете на централата и то при спазване на най-строги противоепидемични ограничения против разпространяването на COVID-19, каквито са въведени и се съблюдават на площадката на централата още от месец март. „ Сега Топлоелектрическа централа AES Гълъбово е в оптимална оперативна подготвеност да задоволи възходящото електропотребление в страната през идната зима “, отбелязва Тодор Бележков, изпълнителен шеф „ Експлоатация “ в AES България.

Централата има обезпечени на склад 422 хиляди тона лигнитни въглища, което съставлява над 150% от условия запас от 280 хиляди тона. Това количество въглища пък би осигурило естествената работа на централата за три седмици. Заедно с това Топлоелектрическа централа AES Гълъбово има на склад и изискваните по закон количества от течно гориво и варовик, нужен за процеса на сероочистване.

600-мегаватовата Топлоелектрическа централа “ЕЙ И Европейски Съюз Гълъбово “

разположенa наоколо до град Гълъбово в Южна България, създава електричество напълно от локални лигнитни въглища от Маришкия басейн.

Тя е базова мощ, която обезпечава сила в сходство с националните разпореждания.

В Топлоелектрическа централа „ ЕЙ И Европейски Съюз Гълъбово “ са построени разнообразни системи и уреди, осигуряващи затворен оборотен цикъл на водите. Отпадъчните води от всички потоци се пречистват и употребяват още веднъж.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР