За първи път в историята Върховният съд на Мексико избра

...
За първи път в историята Върховният съд на Мексико избра
Коментари Харесай

За първи път жена оглави Върховния съд на Мексико

За първи път в историята Върховният съд на Мексико избра жена за собствен ръководител, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Съдия Норма Лусия Пиня постави клетва за четиригодишен мандат отпред на 11-членния съд, като даде обещание да поддържа независимостта на най-висшата правосъдна инстанция в страната.

" Независимостта на правосъдната система е незаменима при разрешаване на спорове сред управляващите в ръководството ", сподели през вчерашния ден Пиня, при представянето на проектите си за работа.

" Основното ми предложение е да работя за създаване на болшинства, като оставя настрани персоналното си виждане. "

Като ръководител на Върховния съд Пиня ще оглави и цялата правосъдна власт. Тя не се счита за съдружник на президента Андрес Мануел Лопес Обрадор и опозиционните партии приветстваха нейното избиране. При гласуването петима бяха " срещу ", а шестима " за ", макар натиска от страна на Обрадор. Лопес Обрадор беше дал поддръжката си към друга съдийка - Ясмин Ескивел, само че неотдавна се появиха изказвания, че в дипломната си работа за придобиване на бакалавърска степен в края на 80-те години е Ескивел е плагиатствала.

Държавният университет, в който юристката е получила бакалавърска степен, още изследва случая. Дипломната работа на Ескивел, показана през 1987 година, е идентична с текста в работата на различен студент, предпазена година по-рано. Ескивел твърди, че по-ранната дипломна работа копира нейната.

Президентът прокара редица противоречиви закони през Конгреса, които обаче бяха блокирани от съдилищата. Заради това изборът на негов съдружник за ръководител на Върховния съд бе от основно значение за него.

Вчера той съобщи, че " правосъдната власт е похитена ", и че е била " затъмнена от пари и от икономическа власт " . Въпреки това сенаторката Олга Кордеро, някогашен вътрешен министър при ръководството на Лопес Обрадор, приветства избирането на Пиня за председателка на Върховния съд.

" Сега е времето на човешките права, времето на дамите ", написа Кордеро в профилите си в обществените мрежи.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР