За първи път в България Стопанският факултет на Софийския университет

...
За първи път в България Стопанският факултет на Софийския университет
Коментари Харесай

Абсурдно е продаждите от електронна търговия да се въвеждат ръчно на касов апарат

За първи път в България Стопанският факултет на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, дружно със своите сътрудници, започва образователна стратегия ”E-commerce Success ” с дълготрайност от два семестъра. Тя дава знания и на практика умения за пускане, маркетиране и стабилно развиване на електронен бизнес. Лекциите и упражненията ще се водят от одобрени преподаватели от СУ и потвърдили се практикуващи специалисти с дълготраен опит в електронната търговия. За инициативата OFFNews разговаря с Добри Митрев, основен секретар на БСК. Работодателската организация е един от сътрудниците в нея.

- Съвсем скоро в Стопанския факултет на Софийския университет ще започва образователната стратегия за пускане на електронен бизнес ”E-commerce Success ”. БСК е един от сътрудниците в тази самодейност. Защо се ангажирахте с нея?

- Формалната страна на нещата е, че Българската е-комерс асоциация (БЕА) е един от най-новите членове на БСК, само че въпреки и относително от скоро да работим взаимно, към този момент имаме добре построени взаимоотношения и сме мощно впечатлени от тази организация. Те са един превъзходен образец за работеща браншова конструкция, която има съответни, ясни цели, отлична експертиза и амбициозни планове, които на драго сърце споделяме и поддържаме.

От друга страна, електронната търговия изисква характерни, мултидисциплинарни познания, умения и пълномощия, които би трябвало да бъдат изграждани структурирано, посредством целенасочени стратегии и методики, към момента непознати за ортодоксалното университетско обучение у нас. В този смисъл, самодейността на БЕА е мощно новаторска и скъпа, а това заслужава поддръжка.

- Сякаш малко на брой свързват стартирането на сполучлив бизнес в интернет с чисто академичната среда на образование. Къде е пресечната точка?

- Като всеки бързо разрастващ се бранш, електронната търговия има потребност от подготвени фрагменти, включително за мениджърски позиции, а за какво не и за бизнесмени, започващи и разрастващи подобен бизнес. Новата стопанска система изисква напълно нови умения и пълномощия, които би трябвало да се построяват бързо и дейно, тъй като тъкмо толкоз бързо и „ дейно “ остаряват и губят новост. Няма по-ефективен метод от това хората от практиката да предадат опит и познания. Убедени сме, че точно симбиозата сред бизнеса и университетите е бъдещето на образованието – това е посоката, която би трябвало да следваме, в случай че желаеме да обърнем отрицателната картина в областта на квалификацията и уменията на работната мощ у нас.

В взаимната самодейност “e-commerce success ” на Софийския университет, БЕА, БСК и Фондация “E-commerce Success ” ще се включат над 30 топ лектори-практици от е-комерс сектора, покриващи цялата е-комерс екосистема. Лекциите и упражненията ще се водят от одобрени преподаватели от СУ и потвърдили се практикуващи специалисти с дълготраен опит в електронната търговия от компании, с осъществени сполучливи планове в България и чужбина. Един от най-ценните моменти в самодейността е, че всеки обучаем ще бъде направляван от личен наставник, който ще се грижи персонално за него и ще коментира всички зародили по време на образованието въпроси.

- Към кого е ориентирана програмата ”E-commerce Success ” и каква ще е практическата изгода за хората, които я завършат?

- Обучението ”E-commerce Success ” е ориентирано към студенти, бизнесмени, които в този момент започват или към този момент са в развой на реализация на личен план за онлайн магазин на локалния и интернационалните пазари, и чиновници от компании, които дават отговор или ще дават отговор за развиването на е-бизнеса на фирмите.

Първото по рода си у нас образование ще даде на стимулираните участници знания и на практика умения за пускане, маркетиране и стабилно развиване на електронен бизнес.

- Кои са значимите умения, които тази стратегия ще се опита да развие в курсистите?

- Двусеместриалната стратегия е с хорариум от 120 часа в четири модула, фокусирани върху планирането, основаването, маркетирането и развиването на електронен магазин, като дава познания, умения, убеденост и поддръжка, за реализиране на процедура на един същински работещ електронен бизнес. Акцентът е подложен върху практиката и създаването на дребни планове в екип. В края на образованието всеки обучаем ще би трябвало да отбрани пред комисия на практика курсов план за електронния му магазин.

Успешно миналите ще получат Диплом за сполучливо приключено образование “E-commerce Success ”, публикуван от СУ “Св. Климент Охридски ”, и документ Български е-комерс стандарт (ниво експерт), публикуван от БЕА. За най-хубавите студенти съществува действителната опция да бъдат изпратени на стаж в чужбина или да получат стипендия от Фондация „ E-commerce Success ”.

- Какъв е ползата към самодейността, която би трябвало да уточним, че е напълно нова за България?

- Различният и на практика ориентиран метод на програмата се радва на стабилен интерес. Лимитираният брой места, който бяхме планували първоначално, се изчерпа безусловно за няколко дни и се наложи да увеличим с 20 места изданието. Към днешна дата към момента свободните места са 11. Тук е моментът да кажем, че има планувани безвъзмездни места за лица в неравностойно състояние, които към момента не са запълнени.

- Стартът на двусеместриалното образование в СУ съответствува с един много развълнуван спор измежду експертите за текстовете на новата Наредба Н-18. Много експерти са на мнение, че тя слага в неподходящо състояние българските сдружения, осъществяващи електронна търговия, в съпоставяне както с обичайните търговци, по този начин и с интернационалните електронни магазини. Така ли е в действителност?

- БСК доста тъкмо е изразила позицията си по отношение на Наредба Н-18. Ние поддържаме концепцията и потребността от такава наредба, само че не и във типа, който е сега. Категорично има потребност от разговор и корекции на текстове, които в случай че останат в този си тип, сигурно ще слагат в неподходящо положения бизнеса, осъществяващ електронна търговия.

- Друго условие на наредбата е всяка продажба през виртуален POS (Point of sale) да се регистрира и на фискално устройство. Не е ли много неуместно всяка договорка да се вкарва ръчно в касов уред?

 - Да, неуместно е. Живеем във времена, в които има задоволително технологии за решение на този проблем по съвременен и допустим за бизнеса, а и за страната метод. Имаме и съответни оферти, които сме споделяли обществено и се надяваме да бъдат премислени. Към момента обаче, готовността ни за разговор по отношение на виртуалния POS и всички други оферти, които имаме, са по-скоро пренебрегнати.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР