За първи път в България беше извършена белодробна трансплантация от

...
За първи път в България беше извършена белодробна трансплантация от
Коментари Харесай

Първа белодробна трансплантация в България

За първи път в България беше осъществена белодробна трансплантация от екип от български и немски лекари, оповестиха от Министерството на здравеопазването (МЗ).

Трансплантацията е ръководена от доктор Игор Тодораке от университетската болница в Хановер и шефът на университетската болница “Лозенец “ проф. доктор Любомир Спасов.

Белодробната трансплантация е направена на 70-годишен мъж с последна степен на белодробна непълнота заради белодробна фиброза. В момента пациентът се намира в реанимацията.

Извършването на първата белодробна трансплантация идва доста по-рано от предстоящото и публично оповестените проекти на Министерство на здравеопазването, съгласно които това трябваше да се случи 2020-2021 година след образование на български екипи в Австрия.

Чакащите за белодробна трансплантация у нас са 18 и до момента единственият им късмет беше тя да се извърши в чужбина, защото у нас не се прави. За близо две години трансплантациите на българи бяха спрени в единствената европейска клиника, която ги приемаше – тази в Австрия заради неуредени връзки с българските управляващи. Докато приемът на българи беше спрян, няколко пациенти починаха.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР