За първи път учените са засекли изкривяването на пространството, предизвикано

...
За първи път учените са засекли изкривяването на пространството, предизвикано
Коментари Харесай

Учените засякоха гравитационни вълни от сблъсък на две звезди за първи път

За първи път учените са засекли изкривяването на пространството, провокирано от конфликта на две мъртви или неутронни звезди, заяви Би Би Си. Според физиците при тези исблъсъци се основават редки метали като злато и платина във Вселената ни. Сблъсъкът се е случил в съзвездието Хидра преди 130 милиона години, по времето на динозаврите, само че гравитационните талази едвам в този момент доближават Земята, означи професор Стивън Хокинг. Това е един нов прозорец за наблюдаване на Вселената, който ще ни сервира изненади, каквито не сме предполагали. Все още търкаме невярващо очите си, или по-точно ушите си, откакто преди малко открихме звука на гравитационните талази.
Самите звезди са с маса 10-20 % по-голяма от тази на слънцето ни, само че не по-големи от 30 км в диаметър. Подобни неутронни звезди са извънредно наситени - една чаена лъжичка от тях тежи милиарди тонове. Откритието е направено благодарение на Лазерно-интерферометричната лаборатория за гравитационни талази (ЛИГО). Технологията й е разрешила на 70 телескопа по целия свят да получат първите фотоси на детонация на неутронни звезди - гърмеж, който е хиляда пъти по-мощен от експлоадирането на супернова, изясни професор Габриела Гонзалес.Много от дълго време чакаме това изобретение. Може би сме имали шанс, че това се е случило относително покрай Земята и успяхме да го засечем. А може би има още доста неутронни звезди, които ще се сблъскат. Не знаем сигурно, само че в този момент към този момент ще разберем.
Именно работата по гравитационните вълни  донесе тази година Нобеловата премия за физика на трима учени - Райнер Вайс, Бари Бариш и Кип Торн. Смята се, че гравитационните талази са се получили от сливането на две черни дупки преди повече от милиард години. Учените са съумели да измерят промени, хиляди пъти по-малки от атомното ядро при прекосяването на гравитационните талази. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР