За първи път тютюнопроизводителите ще получат средствата по преходната национална

...
За първи път тютюнопроизводителите ще получат средствата по преходната национална
Коментари Харесай

Тютюнопроизводителите ще получат малко над 76 млн.лв. преходна помощ за кампания 2019 г.

За първи път тютюнопроизводителите ще получат средствата по преходната национална помощ за акция 2019 година по-рано от нормалното - в седмицата от 20 до 29 февруари 2020 година Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на съвещание на Консултативния съвет по тютюна, който се организира в МЗХГ.

Тя прикани сектора за обединяване в позицията на страната ни за опазване на преходната национална помощ. „ В плановете за новия програмен интервал тази помощ липсва като позволен инструмент за поддръжка. България организира среща със страните членки за поддръжка във връзка с включването на преходната национална помощ в преходния правилник “, сподели още тя.

Започна изкупната акция на тютюна

Браншовите организации от бранш „ Тютюн “ оповестиха, че в поддръжка на тези старания на страната те ще се срещнат с сътрудниците си от европейските организации, с цел да показват позицията ни за опазване на помощта и в идващия програмен интервал.

Заместник-министърът на земеделието, храните и горите Чавдар Маринов заяви, че малко над 76 млн. лева преходна национална помощ ще бъдат изплатени на 42 230 тютюнопроизводители за акция 2019 година На съвещанието бяха гласувани и утвърдени ставките за помощта по сортови групи Басми, Каба Кулак, Бърлей и Виржиния. Те са на база 5% понижение по отношение на миналата 2018 година

Стопаните, отглеждащи тютюн от сорта Басми до 1000 кг. ще получат по 2.18 лева./кг; от 1000 до 2000 кг. по 2.12 лева./кг. и за над 2000 кг. по 1.41 лева./кг. Ставката за тютюнопроизводителите, отглеждащи Каба Кулак, е 1.11 лева./кг.; за вид Бърлей е 0.81 лева./кг. и за Виржиния-0.64 лева./кг. Реколтираните площи с тютюн през 2019 година са 50 791 дка, създаденото количество е 8 268 тона. Общото изкупено количество тютюн досега е 7 210 тона.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР