За първи път се създава система, която ще наблюдава лекарствата

...
За първи път се създава система, която ще наблюдава лекарствата
Коментари Харесай

Кирил Ананиев обяви новите правила за износ и внос на лекарства


За първи път се основава система, която ще следи медикаментите от влизането им в България, през търговеца на едро, търговеца на дребно - аптеките, както и аптеките в лечебните заведения. Така ще можем да проследим кои медикаменти са отклонени за по този начин наречения успореден експорт.
Това разгласи на конференция след съвещанието на Министерски съвет министърът на задравеопазването Кирил Ананиев, на което беше признато Проект на закон за изменение и допълнение на Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина. "Ще следим освен търговеца на едро, само че и търговеца на дребно. Има механизми, които ще ни оказват помощ. Това ще се регламентира в разпоредба до три месеца. Самата система за наблюдаване ще бъде подготвена до четири месеца. Трябва да забележим какъв резултат ще има тази система, само че той ще бъде в милиони. За търговеца на дребно първата глоба е до 10 000 лв.. За търговеца на едро първата глоба ще е до 25 000 лв., като тя може да бъде и имуществена. При второ нарушаване ще му се лишава лиценза ", безапелационен беше министърът.
"Няколко дни се срещам с кредиторите на ловешката болница. Моля ги да смъкват до най-малко своите искания. Упсях да освободя средства на болничното заведение, с които да може да се изплатят заплатите на личния състав за септември и да се закупят всички нужни консумативи. По-важното е, че сме създали проект за преструктуриране на болничното заведение, който би трябвало да се извършва в идващите три месеца. Този проект е съгласуван с кредиторите. Същото важи и за болничното заведение във Враца. Там проектът също е подготвен ", приключи Ананиев.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР