За първи път са представени данни за инвестициите в инфлуенсър

...
Коментари Харесай

Пандемична, но рекордна година за дигиталната реклама

За първи път са показани данни за вложенията в инфлуенсър маркетинга, които за 2020 година се равняват на 1.5 млн. лева, или растеж от 27%. Най-големият рекламодател в интернет е Efbet, макар че по закон директната реклама на хазартни игри е неразрешена.
Комуникационният бранш беше измежду най-силно засегнатите от пандемията вследствие на понижените маркетинг бюджети. Затова и прогнозите за 2020 година бяха вложенията във всички информационни канали да отчетат забележителен спад. Дигиталните канали обаче опровергаха упованията. Редица компании ускориха рекламното си наличие онлайн, а доста дребни бизнеси се осмелиха за първи път да се нареждат в интернет.

Дигиталната реклама за поредна година процъфтява, като през 2020 година вложенията в България доближават рекордните 142.7 млн. лева, което съставлява растеж от 15.3% по отношение на година по-рано. Това демонстрира изследването AdEx 2020 на браншовата организация " IAB България ", направено на база данни, предоставени от 34 от най-големите медийни компании и рекламни организации, като за по-точно съпоставяне се събира информация за две години обратно.
Големите печелят
Ръстът на цифровата реклама в България наподобява впечатляващ на фона на междинния за Европа. По данни на IAB Europe през 2020 година пазарът на интернет реклама се усилва с 6.3% до 69.4 милиарда евро, като на седем от общо 28 изследвани пазара, измежду които и България, растежът е двуцифрен.

Въпреки рекордните за страната ни вложения през миналата година, България остава на едно от последните места по равнище на разноските за интернет реклама на глава от популацията - единствено 10 евро при приблизително за Европа 87 евро. В допълнение делът й от общите информационни инвестиции остава надалеч след телевизионната реклама.

За поредна година огромните печеливши от растежа на онлайн връзката в България са Фейсбук и Гугъл, които притеглят повече от две трети от общите вложения, а ковид рецесията се е отразила повече на локалните играчи. По данните на " IAB България " вложенията в интернет реклама на локалния пазар, като се изключат софтуерните колоси, са в размер на 34.4 млн. лева, или с 4.5% по-малко спрямо 2019 година
Капитал - брой 27 Разпределение по категории
Структурата на пазара остава непроменена от позиция на тежестта на главните рекламни категории. С максимален дял през 2020 година продължава да бъде дисплейната реклама, на която се падат 71% от вложенията или 101.6 млн. лева, което съставлява близо 15% растеж по отношение на година по-рано.

На второ място по тежест е търсенето, което е с 24% дял, равняващи се на 33.9 млн. лева Тази сума за България е показана напълно от вложенията в търсачката на Гугъл. За Европа търсенето пораства със 7.8% през 2020 година и доближава 30.3 милиарда евро. " На европейско равнище делът на екран рекламата възлиза на 46% от общия размер на пазара, а търсенето е към 42% ", разяснява Чавдар Димов, управител " Проучвания и бази данни " в " Икономедиа " (издател на " Капитал " и dnevnik.bg и член на " IAB България " - бел. ред.).

С близо 14% се усилват вложенията в категорията " Нейтив и PR " до 4.3 млн. лева Въпреки това делът й остава неизменен и през 2020 година, като се равнява на едвам 3%.
Автор: Капитал

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР