За първи път Радев ще назначава кабинет по новата процедура

...
За първи път Радев ще назначава кабинет по новата процедура
Коментари Харесай

Росен Желязков остава най-вероятната кандидатура за служебен премиер

За първи път Радев ще назначава кабинет по новата процедура - с съвещания
За първи път ще имаме служебно държавно управление по новата процедура, влезнала в действие с признатите промени в Конституцията. Според тях президентът би трябвало да организира съвещания с парламентарните групи, а не както до момента самичък да си назначи кабинет.

Това обаче може да се окаже задача с нараснала компликация, тъй като същите тези промени мощно стесниха кръга от хора, които могат да бъдат поканени за длъжностен министър председател. Радев може да избира сред ръководителя на Народното събрание, шефа или подуправител на Българската национална банка, ръководителя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместител.

До момента е ясно, че Българска народна банка не е вид, тъй като никой от посочените не би си напуснал поста. " Ако вярно съм осведомен, шефът на Българска народна банка е питал ЕЦБ дали може да стане длъжностен министър председател и отговорът е бил безапелационен - единствено след оставка от поста. Което никой с акъла си няма да направи, несъмнено, когато пред него е цялостен мандат като шеф ", написа Георги Кадиев във Facebook.

Омбудсманът Диана Ковачева отива в Съда по правата на индивида в Страсбург, а заместник-омбудсманът Елена Чернева-Маркова е подала оставка по персонални аргументи. Шефът на Сметната палата Димитър Главчев не е измежду вероятните претенденти за министър председател, тъй като също би трябвало да напусне поста си. 

Покана към Росен Желязков наподобява най-възможна, въпреки че той също е партийна фигура. Вероятно това имаше поради президентът, когато сподели на ПП-ДБ при срещата за втория мандат:  " Рязко нараства вероятността да получите политически длъжностен кабинет, който най-вероятно няма да бъде във ваша изгода ".

 

 

 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР