За първи път правителството на Северна Македония официално отхвърли предложението

...
За първи път правителството на Северна Македония официално отхвърли предложението
Коментари Харесай

Любомир Кючуков: Няма гаранции, че френското предложение ще остане при следващото председателство

За първи път държавното управление на Северна Македония публично отхвърли предлагането на Франция. Това стана ясно след днешната Среща на върха в Брюксел. " Тук става въпрос за приемането на преговорната рамка на Европейски Съюз. РСМ и всяка кандидатка не взе участие във завършването на тези преговорни позиции и тяхното приемане. По този метод, в случай че България даде своето единодушие, ще реализира две неща. Първо, българската позиция ще стане позиция на Европейски Съюз, тъй като това, което ние имаме като текстове на процедура в съвсем цялостна степен отразява българската позиция. Второ, ще пренасочи фокуса от Брюксел към Скопие ", изясни пред БТВ Любомир Кючуков, някогашен зам.-външен министър на България, в този момент шеф на Института по стопанска система и интернационалните връзки.

" Това, което сега България избира, е дали да се възползва от резултата от напъните от две години и половина, или просто да ги пропилее ", добави той. По думите му това предложение няма гаранции, че ще остане при идващото председателство.

" Всяко председателство на Съвета на Европейски Съюз има свои лични цели, тъй че до каква степен идващото чешко председателство ще се придържа към този текст е въпрос, който занапред ще забележим ", изясни Кючуков.

Той напомни, че преди година и половина външните министри на Чехия и Словакия в свое обществено писмо блокираха пътя на реализиране на консенсус по този проблем, заявявайки, че няма да позволен двустранните проблеми да влязат в преговорната рамка на Европейски Съюз с която и да е страна членка.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР