За първи път повече електроенергия е генерирана от възобновяеми източници

...
За първи път повече електроенергия е генерирана от възобновяеми източници
Коментари Харесай

За първи път възобновяемата енергия изпревари въглищата при производството на ток в САЩ

За първи път повече електрическа енергия е генерирана от възобновими източници в Съединени американски щати в границите на година, в сравнение с от въглища, показва уеб сайтът за статистическа информация " Статиста " (statista.com), който се базира на данни от Агенцията за енергийна информация (EIA).

През 2022 година възобновимите енергийни източници са основали повече от 900 тераватчаса електрическа енергия в страната спрямо малко над 800, добити от въглища. В световен мащаб следва сходна смяна, а съгласно прогнозите възобновимите енергийни източници ще създават повече от въглищата към 2027 година

До 2007 година от въглища в Съединени американски щати са се произвеждали повече от 2000 тераватчаса електрическа енергия, като тогава те са най-големият източник за произвеждане на ток, само че последователно това място бе заето от централите работещи на природен газ, основно поради политиката за понижаване на въглеродните излъчвания и шистовата гражданска война.

За да реализират задачите си за излъчванията на въглеродна индиферентност, Съединени американски щати би трябвало да продължат да развиват източници на електрическа енергия като вятърна и слънчева сила, които дял непрестанно пораства и в този момент към този момент са вторият по величина източник на електрическа енергия в страната.

И въпреки всичко, до момента в който природният газ съставляваше съвсем тъкмо 40 % от производството на електрическа енергия в Съединени американски щати през 2022 година, делът на възобновимите енергийни източници едвам в този момент надвиши 20 %, което е сравнимо с каузи на тока, създаван от въглища и нуклеарна сила, а това демонстрира, че пътят към чистата сила към момента е дълъг.

Разглеждайки освен електричеството, само че и потреблението на сила като цяло, пътят към чисти нулеви излъчвания наподобява даже още по-дълъг. Тук възобновимата сила съставлява единствено 12 %, защото към микса се прибавят енергийни източници отвън електричеството - най-много петролът под формата на автомобилни горива.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР