За първи път политическа партия на албанците в Сърбия ще

...
За първи път политическа партия на албанците в Сърбия ще
Коментари Харесай

АДА влезе в сръбската Скупщина

За първи път политическа партия на албанците в Сърбия ще има депутати в Народното събрание в Белград (Скупщината), заяви локалното радио Б92.

Според преброяването на повече от 93 на 100 от действителните бюлетини Албанската демократична опция (АДА) е спечелила правото да изпрати трима от общо 250-те представители в държавния орган на законодателната власт.

Сред другите политически обединения на етническите малцинства, вкарали своите представители в Народното събрание, са били: Съюзът на унгарците от Войводина - девет, Листата на Муамер Зукорлич, представляваща бошняците (говорещи непосредствен до сръбския език мюсюлмани), е получила правото да изпрати трима депутати. Другата партия на бошняците, минала бариерата от пет % - Партията на демократичното деяние - отпред със Сулейман Углянин, се е сдобила с двама законодатели.

Заради протеста от страна на доста опозиционни партии най-вече представители е получила групировката на президента на страната Александър Вучич  Александър Вучич Александър Вучич – сръбски правист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 година в Белград. - Сръбската прогресивна партия (191), обединението на социалистите, предвождани от външния министър Ивица Дачич, и групировката на предприемача Драган Маркович Палма "Единна Сърбия " е вкарала 33-ма депутати, а "Победа за Сърбия " на някогашния играч по водна топка Александър Шапич – 12.

Вучич разгласи историческа победа на парламентарните избори в Сърбия

Сръбски социолози са показали, че не са били предстоящи радикални промени в резултатите. Новата Скупщина е могла да стартира работа още на 25 юли и да излъчи ново държавно управление до 25 октомври (тоест да съблюдава планувания в Конституцията тримесечен период, регистриран от първото пленарно съвещание на парламента).

Един от най-големите губещи е била националистическата Сръбска радикална партия. Нейният водач Воислав Шешел и 21-те му съидейници са се дали прошка с депутатските си места.



Воислав Шешел
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР