За първи път парапланеристи от цял свят се състезават в

...
За първи път парапланеристи от цял свят се състезават в
Коментари Харесай

Сопот е домакин на уникално екстремно състезание

За първи път парапланеристи от целия свят се състезават в нова дисциплинираност, която е композиция сред прелети на дълги дистанции и осъществяване на акробатични фигури над разнообразни местоположения.

Сопот

Идеята за неповторимото съревнование е на българския рисков състезател Веселин Овчаров, който е международен рекордьор на едно от най-трудните осъществявания в акробатиката - инфинити тъмблинг. Той направи над 600 поредни превъртания с парапланер. По думите му новата дисциплинираност дава опция на състезателите напълно да се приближат до полета на птиците.
Веселин Овчаров - уредник на надпреварата и играч: Всъщност това е другият фактор, по-различен от всички други надпревари, когато се вършат акробатики, ние ги вършим над вода, има лодки и всичко е в една доста изкуствена среда. Тук акробатиките ще бъдат правени над планината, надълбоко вътре в планината, над скали, над гори.

За да премерят сили в небето над Сопот, пристигнаха най-хубавите парапланеристи от целия свят. Те летят със специфични крила, които са подобаващи както за прелети, по този начин и за акробатични фигури.

Тим Алонги - играч от Франция: Свикнал съм да хвърча с крило, което е 16 инча, а в този момент би трябвало да хвърча с такова, което е 20 инча. Надявам се да се оправя с дългите дистанции. Обичам да хвърча близо до земята. Може да очаквате най-трудните за осъществяване акробатики. Времето наподобява добре.
Веселин Овчаров: Ще има доста фигури, които са композиция от една в друга и най-модерното е преходите да стават с превръщане на посоката. Примерно в случай че се въртя на ляво връзката към идната фигура е с съвсем без да има прекъсване, надясно, което звучи ненормално нали и невероятно, само че се прави, на всичкото хората към този момент го вършат с насукани колани, което значи обратно хвърчене.
След международното състезание по парапленеризъм през 2013 година в дисциплината прелети на дълги дистанции, Сопот продължава да притегля спортистите и да се утвърждава като най-хубавото място за безмоторно хвърчене.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР