За първи път от три години насам през 2024 г.

...
За първи път от три години насам през 2024 г.
Коментари Харесай

Растежът на заплатите в еврозоната през 2024 ще изпревари инфлацията за първи път от три години

За първи път от три години насам през 2024 година заплатите в еврозоната ще порастват с по-бърз ритъм от инфлацията, предвиждат икономисти пред " Файненшъл Таймс ". Въпреки това за следващата година се чака стопанската система на 20-те страни от валутния съюз да означи непретенциозен напредък.
Прочетете още
Близо две трети от 48-те икономисти, с които финансовата медия се е свързала, имат вяра, че еврозоната към този момент е в криза (две поредни тримесечия, в които брутният вътрешен артикул се свива по отношение на три месеца по-рано).

Според Пол Холингсуърт, основен икономист на BNP Paribas, обстановката по-скоро се характеризира като " застоялост ", а не като " изцяло разрастваща се криза ". Неговата прогноза е за последователно възобновяване следващата година, вместо да има по-нататъшно утежняване.

Мнозинството от интервюираните икономисти също предвиждат, че настоящето икономическо стесняване ще бъде по-малко и кратковременно, а умереният напредък ще се завърне през първото тримесечие на 2024 година Въпреки това растежът ще е слаб. Осреднените упования на респондентите на " Файненшъл таймс " са за повишаване на стопанската система на еврозоната с едвам 0,6%, което е много под прогнозите на ЕЦБ и МВФ, съгласно които Брутният вътрешен продукт в района на единната валута ще се увеличи надлежно с 0,8% и с 1,2% през идната година.

Високите лихви и евентуални нови геополитически разтърсвания обаче могат да извърнат наклонността, предизвестяват икономистите.

Сред най-големите опасности се дефинират възможна победа на Доналд Тръмп на президентските избори в Съединените щати следващата година (макар че мандатът на който и да е президент ще стартира през януари 2025 г.). Евентуален отрицателен процес за Киев на войната на Русия против Украйна е измежду водещите опасности за още по-слаб стопански напредък в еврозоната. Според специалистите, растежът може да бъде заплашен и при възможна по-дълга криза в Германия или Италия.

Основни закани за стопанската система на еврозоната през 2024 година



Инфлацията в еврозоната пък се чака да спадне покрай задачата на ЕЦБ от 2% в границите на по-малко от две години, считат още интервюираните икономисти. Те предвиждат, че потребителските цени ще се покачат приблизително с малко над 2,5% през идната година и с малко под 2,1% през 2025 година

Техните прогнози са малко под тези на ЕЦБ, оповестени по-рано през декември, съгласно които инфлацията в еврозоната ще бъде приблизително 2,7% през идната година и 2,1% през 2025 година

Същевременно обаче се чака напредък на заплатите в еврозоната с малко под 4% през идната година, демонстрира изследването на " Файненшъл таймс ", което е по-слабо от прогнозата на ЕЦБ за покачване с 4,6%, само че въпреки всичко би означавало, че действителният приход на семействата ще нарасне през 2024 година за първи път от три години насам.

Повечето интервюирани икономисти обаче са по-мрачно настроени, в сравнение с ЕЦБ, във връзка с вероятностите за пазара на труда през идната година. Те предвиждат, че безработицата в еврозоната ще се увеличи от рекордно ниското равнище от 6,5%, достигнато този октомври, до 6,9% в края на идната година.

" Освен политическите и геополитическите опасности, най-голямата вътрешна опасност за стопанската система на еврозоната би била срив на пазара на труда. В подобен случай повишаването на действителните приходи, на което стъпва сюжетът за " меко икономическо приземяване ", може да се изпари ", означи Силвен Бройер от S&P Global Ratings.

Цените на жилищните парцели пък се чака да спаднат с още 1,6% през идната година, отразявайки бавния напредък и доста по-високите лихви по ипотечните заеми в цяла Европа, предвиждат интервюираните от " Файненшъл таймс " икономисти. Близо половината от респондентите показват, че са загрижени за евентуална назряваща рецесия в бранша на комерсиалните парцели, до момента в който една четвърт не считат, че това е мотив за безпокойствие.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР