За първи път от шест години насам китайският президент Си

...
За първи път от шест години насам китайският президент Си
Коментари Харесай

Си и Байдън: Може ли да се очаква затопляне на отношенията?

За първи път от шест години насам китайският президент Си Дзинпин е на посещаване в Съединените щати, където ще се срещне с американския си сътрудник Джо Байдън. Двамата ще беседват по време на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо съдействие (АТИС) в американския град Сан Франциско.

Лидерите на двете най-големи стопански системи в света не са разговаряли от последната си среща в границите на друга интернационална среща в Бали, Индонезия, през ноември 2022 година За да провеждат сегашното посещаване на Си в Съединени американски щати, държавните управления на двете страни трябваше да се оправят с редица противоречиви въпроси: от проблема с хипотетичния китайски балон за наблюдаване до проблемите на двете страни в търговски и софтуерен проект.

Извънредно комплицирана организация

Според осведомени американските чиновници са се сблъскали със удивително - даже невиждано - равнище на угриженост от страна на пекинските си сътрудници за това по какъв начин ще бъде третиран китайският президент Си Дзинпин по време на късото му посещаване, написа американският Си Ен Ен.

В продължение на месеци на комплицирано обмисляне китайските публични лица обърнаха внимание на всяка дребна детайлност от организацията на срещата. От значение са били храната, напитките и даже цветята. Специално е премислено също какво ще може да види през прозореца китайският водач във всеки един миг, споделят пред Си Ен Ен осведомени с планирането източници.

Това включваше времето и мястото на срещата на върха. Вместо да се срещнат в една от многочислените зали, предопределени за двустранни срещи в голямата конферентна зала, двамата водачи ще беседват на настрана място отвън Сан Франциско.

По кои тематики може да се чака прогрес

Американската страна упорства, че е належащо да се поддържат постоянните линии на връзка с Пекин - изключително при положение на проблем, написа американският NPR. Според някои е допустимо и да възникне някакъв спорен проблем, изключително с повишаването на напрежението в Южнокитайско море и Тайван, където военните сили на двете страни постоянно работят в непосредствена непосредственост.

Според анализатори един от главните въпроси, които Си Дзинпин ще желае да бъдат конкретизирани, е стремежът на Съединени американски щати да диверсифицират веригите за доставки, с цел да понижат зависимостта си от китайското произвеждане. Важен проблем са и опитите на Вашингтон да ограничи достъпа на Китай до модерни американски технологии, които са от жизненоважно значение за високотехнологичните промишлености и модернизацията на армията на страната, изяснява Си Ен Ен.

Съединени американски щати пък се надяват да разгласят нов ангажимент от страна на Китай за прекъсване на потока от фентанил към Съединените щати - проблем, който е изключително сериозен за Байдън сега.

Според анализатори като Бони Лин от Центъра за стратегически и интернационалните проучвания във Вашингтон надали резултатите от тази среща ще са изключително огромни. Срещата обаче би могла да даде опция за прогрес в областите, в които усъвършенстване се вижда напоследък, разяснява Лин пред NPR.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР