За първи път от половин век насам се случва нещо

...
За първи път от половин век насам се случва нещо
Коментари Харесай

За първи път от половин век насам - безпрецедентни подобрения и нови инструменти в Музикалния театър

За първи път от половин век насам се случва нещо без казус в Музикалния спектакъл. Правят се усъвършенствания на вътрешната инфраструктура на постройката и се купуват нови принадлежности. Сред попълненията в инструментариума са арфа за над 20 000 лева, валдхорни, тромбони, нови микрофони и нов пулт. Това се случва, с помощта на положителните доходи, най-много от "Фантомът на операта ", разяснява шефът на театъра Марияна Арсенова. Заради същия театър в огромната зала бе подложен и чисто нов челен осветителен мост.

Доста неща направихме през лятото и те са невидими за публиката, само че са функционални за нас - с цел да ни е по-лесен труда и по-бързо да стават измененията на сцената, а и с цел да може да вършим по-интересни спектакли, разяснява Пеньо Пирозов. Той, с изключение на като един от обичаните солисти в Музикалния спектакъл, е и координатор планове. Всичко беше изкъртено, с цел да бъдат сложени специфични профили, и да се усъвършенства акустиката, изяснява Пирозов. В продължение на 30-40 години пространството на сцената е било облепено с кадифе, което обирало високите честоти и звукът е ставал ням. Вече направихме няколко подготовки и разликата е сензитивна, споделя Пирозов.

Зрителите на балкона в огромната зала също ще усетят променения надолнище на седалките. По този метод е усъвършенствана видимостта към сцената. Досега, когато артистите излизаха на сцената по-напред, феновете от балкона ги виждат от кръста нагоре, а ние много постоянно играем в пространствата, по-близо до редовете от партера, изяснява Пеньо Пирозов.

Отбелязва, че подът на сцената също е оправен, защото е бил в много окаяно положение и е имал потребност от главен ремонт, само че в този момент наподобява добре и прави работа. Работи се по 15-16 часа дневно, акцентира той. Така, с нови функционалности, Музикалният спектакъл открива новия си сезон на 29 септември с концерт-спектакъла "Влез в моя сън ". С него отбелязва и 60-ия празник на своя основен диригент Юли Дамянов.

Специален посетител на концерта е артистът Васил Петров, който в чест на юбиляра ще извърши емблематичната ария на Франк Синатра - "Моят път " (My Way). На сцената, паралелно със звездите на Музикалния спектакъл, ще излязат някогашни членове на трупата - солистите Олга Скеклиова, Юлия Миланова, Живко Желев, Николай Петров. Някои от тях идват особено за концерта от чужбина. Освен юбиляра, диригентската палка хващат още Огнян Митонов, Людмил Горчев и композиторът и джазмен Любомир Денев, който стартира креативния си път от сцената на Музикалния спектакъл.

Тази година се навършват 100 години от първата режисура в България на най-популярната оперета на Йохан Щраус-син - "Прилепът ". Поставена е за първи път у нас от Свободен спектакъл. На сцената на Музикалния спектакъл най-обичаната оперета на Краля на валса е играна за първи път през 1954 година, и през годините има още осем версии. Деветата от тях ще има своето първо зрелище на 20 октомври. Това е и първата за този сезон премиера.

На 31 декември ще има новогодишно издание на "Прилепът " със специфична изненада за публиката. "Отдавна не е имало режисура в този ден от годината ", означават от трупата. За първи път ще има блок единствено от детски спектакли в Музикалния спектакъл. Той ще продължи от 29 ноември до 15 декември. Началото се слага с премиера на "Снежната кралица " - на балет "Арабеск ". "Огромното ни предпочитание е децата, когато влязат в театъра, за попаднат в един баснословен свят, с живи герои, богат фон - и да станат съпричастни към приказките на баба и дядо, които основават уют ", споделя Марияна Арсенова. "Децата търсят таблетите, само че аз виждам какво се случва с очите им, когато се допрян до живото изкуство, и какъв брой се радват на това, което вършим неотдавна - а точно, да се снимат с изпълнителите след спектакъла ", споделя още тя.

Арсенова отбелязва, че репертоарният проект на театъра е подготвен до края на януари 2020 година На 24 януари е премиерата на "Цигуларят на покрива ". Репетициите към този момент са в ход, сподели тя. Тя не пропуща да подчертава и върху новата серия от спектакли "Фантомът на операта " - от 3 до 17 ноември. Музикалният спектакъл е първият, сложил у нас творбите на Андрю Лойд Уебър, напомня Арсенова. За първи път се сблъскваме с подобен голям интерес от страна на публиката. Затова всякога преговаряме за още и още права. Но това в действителност ще бъдат последните представления на "Фантомът на операта ", безапелационна е Арсенова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР