За първи път от 90-те години на миналия век насам има

...
За първи път от 90-те години на миналия век насам има
Коментари Харесай

ООН: Коронакризата заплашва от увеличение на крайно бедните по света


За първи път от 90-те години на предишния век насам има възможност тази година крайната беднотия да се увеличи, сигнализират от Организация на обединените нации , съобщи БНР. 

„ Социалните и икономическите вреди от пандемията са големи и не престават да нарастват. Няма ваксина, която може да поправя към този момент нанесените вреди. Изправени сме пред най-тежката световна криза от осем десетилетия. Крайната беднотия и опасността от апетит се усилват. Причината за това състояние е към този момент съществуващото неравноправие и несправедливата конструкция на обществото. Пандемията се трансформира в невиждана рецесия , при която светът е изправен пред общ зложелател. За страдание държавните управления не излязоха с общ отговор на тази световна опасност “. Това съобщи в края на 2020-а генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш.

Годишният световен филантропичен обзор на международната организация пресмята, че 235 милиона души по света, или един на всеки 33-ма, ще се нуждаят от някаква форма на незабавна помощ през тази година – 40-процентно нарастване, съвсем напълно поради Covid-19. А Световната банка прогнозира крайната беднотия да нарасне за първи път от 20 години.

Списъкът на страните, които се нуждаят най-вече от филантропична помощ, се оглавява от опустошените от войни Сирия и Йемен, където близо 20 милиона йеменци се намират в най-тежката филантропична рецесия в света. Нужна от незабавна помощ има и в Демократична република Конго, Афганистан и Етиопия. Йемен, Южен Судан, Буркина Фасо и Нигерия са страните, където гладът настава най-силно, като от него страдат най-вече жените и девойките, защото заради културните модели, те се хранят последни и затова – минимум.

Брутният вътрешен артикул на арабския район се чака да намалее с 6%, икономическите загуби се правят оценка на 150 милиарда $, към 17 милиона души са изгубили работата си, други 15 милиона араби са потънали в беднотия, по данни на Лигата на арабските страни. 

Сериозни финансови усложнения изпитват около 50 милиона американци поради пандемията. Много от тях се прехранват от обществени кухни. Особено мощно наранени от пандемията и произлизащата от нея беднотия са афроамериканците и латиносите. Още преди рецесия та с ковид а 35 милиона американци едвам свързваха двата края.

Ситуацията не е по-различна и в Европа. Антонио от Барселона, който преди пандемията е имал бизнес – тапас бар: 

„ Преди Covid бяхме обикновено семейство, не бяхме богати, само че изкарвахме прехраната си. Сега единственият ни приход е 400 евро, които брачната половинка ми получава под формата на обществени помощи. Ние също получаваме храна. Кандидатствахме за нов повсеместен базов приход. Чакаме, надяваме се, само че към този момент няма удостоверение. Дори не получавам компенсации за безработица, нямам право на това. Детето от време на време желае сладолед, само че няма с какво да се купи “.

Очаква се пандемията да усили броя на бедните в Испания и от 12 милиона хората в потребност да станат 13 милиона. През 2020-а беше решено да се вкара обезпечен базов приход за част от популацията, само че по-малко от 1 % от заявките бяха почетени.

Обедняване има и в Австрия – шестата най-богата страна в Европейския съюз. Германката Регина, която е трябвало да работи в хотелския бизнес в Австрия, само че в този момент се намира в подслон за бездомни:

„ Никога преди не съм била в такава обстановка. Невъзможно е да се върви напред или да се върнеш обратно и има хиляди и даже милиони хора като мен. Нервите ми са разрушени, обезпокоена съм по какъв начин ще се развият нещата по-нататък. Не знам какво ме чака ”. 

Таня Весели, шеф на благотворителната организация „ Volkshilfe “:

„ Коронавирусната рецесия е като лупа – през нея можете да видите всички мъчителни точки на обществото. Днес имаме 70% нарастване на тези, които търсят незабавна помощ, хранителни пакети. Има хора, които мислеха, че в никакъв случай няма да зависят от безвъзмездна храна за изхранване на фамилиите си “.

Междувременно от УНИЦЕФ предизвестиха, че поради дълготрайното влияние на пандемията върху образованието, прехраната и общото благосъстояние бъдещето нацяло едно потомство деца е застрашено. За първи път се постанова организацията да подпомага изхранването на деца във Великобритания – шестата най-богата страна в света.

Между 20 и 36 % от фамилиите във Франция пък не съумяха да заделят средства за дарове за децата си за Коледа. През 2020 година беше регистрирано, че броят на бездомниците в Европейския съюз е нараснал със 70 % за последните 10 години.

Междувременно, Аржентина таксува с налог богатите - хората с декларирани активи над 200 милиона песо ще заплащат прогресивна ставка до 3,5 % върху положението си в Аржентина и до 5,25 на 100 върху това отвън страната, като събраните средства ще отиват за справяне с следствията от пандемията.

На този декор, съществена линия в новогодишното послание на китайския президент Си Дзинпин беше избраната от него победа над крайната беднотия:

„ През 2020-а Китай реализира историческо достижение в одобряване на едно умерено проспериращо общество във всички аспекти и безапелационен триумф, кован 8 години, за изкореняването на крайната беднотия, от която бяха наранени съвсем 100 милиона души, живеещи в селски региони. Във всички 832 най-нуждаещи се региона бедността беше преодоляна “. 

Китай, Виетнам и Южна Корея са едни от дребното стопански системи, които завършиха 2020-а с позитивни темпове на стопански напредък.

Разделението бедни/богати се усеща и в обезпечаването на ваксина против Covid-19. Американски медии оповестяват за случаи на богати хора, предлагащи великодушни дарения, с цел да получат дозите по-рано от плануваното. А в границите на два поредни дни бяха оповестени данни как тримата най-богати американци са в позицията да не заплащат налог общ приход, докато дребните обири на храна и хигиенични материали нарастват. Все повече се приказва и за така наречен „ здравно неравноправие ”, изразяващо се в презапасяване с ваксини в развитите страни, което може да лиши от имунизации милиарди хора в по-бедни региони на света.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР