За първи път от 2003 година, Сърбия и Черна гора

...
За първи път от 2003 година, Сърбия и Черна гора
Коментари Харесай

Сърбия и Черна гора - от демокрации в хибридни режими?

За първи път от 2003 година, Сърбия и Черна гора не са демократични страни, се показва в отчета „ Държави в преход “ на неправителствената организация Freedom House - документ, който изследва и разказва ръководството в 29 страни от някогашния Съветски съюз и Източна Европа. Това предава изданието  The Voice of America, представено от организация " Фокус ".
Според отчета за 2020 година, Сърбия и Черна гора са категоризирани като „ държавни управления в преход или хибридни режими “. В сходни режими властта се основава на авторитаризъм вследствие на незавършените демократически промени.
„ С нарастването на държавните заграбвания, злоупотребата с власт и на тактиката да се ръководи посредством боязън през годините, Александър Вучич в Сърбия и Мило Джуканович в Черна гора докараха страните си под чертата – за първи път от 2003 година те към този момент не са в категорията на демокрациите измежду страните в преход “, отбелязва организацията в заключението на документа.

Сърбия записва негативни индикатори при демократичните промени и методите на ръководство от пет следващи години.
Както е обяснено в отчета, след идването на власт през 2012 година преобладаващата Сръбска прогресивна партия (СПП) систематично лимитира опцията на опозицията да взе участие в ръководството на страната.
„ От 2016 до 2018 година в дневния ред за гласоподаване в Народното събрание са включени единствено предложенията на народни представители, които са другарски насочени към държавното управление. Също по този начин през 2019 година бяха гласувани единствено две оферти отвън парламентарното болшинство. За да ограничи контрола над личните си оферти, СПП изключва опълчването на парламентарните комисии и засипва предложенията с ненужни промени, които се включват през времето, утвърдено за парламентарен спор “, се споделя в отчета на Freedom House. 
Изследователи от неправителствената организация обявиха, че през последните години повече от половината от законите са признати по бързата процедура, а противоречивата легитимност на парламентарното болшинство в допълнение обезкуражава опозиционните депутати. 
Те припомниха и оценките на наблюдаващите на Съвета на Европа и Организацията за сигурност и съдействие (ОССЕ) че последните парламентарни избори през 2016 година са посочили злоупотреби с изборния развой от страна на СПП.
„ Сръбската прогресивна партия злоупотребява с болшинството, размивайки разликата сред държавната и партийната активност, оказва напън върху гласоподавателите, изключително заетите в обществения бранш “, както и „ примамва гласоподавателите посредством обществени начинания “, прави оценка отчетът.
Както декларират от организацията, резултатът от всичко това е, че опозицията бойкотира Народното събрание, тъй като „ не мислят, че имат опцията да се борят дейно за смяна на политиката “ посредством тази институция.

Изследователят на Freedom House Майкъл Шмелцер съобщи за The Voice of America, че най-очевидните проблеми в Черна гора са в правосъдната система.
„ В тази област бяха маркирани отрицателни трендове и дефекти в самостоятелната работа. В този смисъл откривателите видяха тревожни случаи на кавги в правосъдната система и прокуратурата “, съобщи Шмелцер и добави, че терзанията се ускоряват още повече от обстоятелството, че мандатът на членовете на Съдебния съвет изтича.
Що се отнася до черногорската парламентарна процедура, в отчета се показва, че законодателното заседание, доминирано от ръководещата Демократична партия на социалистите (ДПС), е забавило изборните промени, което затруднява бойкотирането на опозиционните партии.
„ Парламентът, доминиран от Движение за права и свободи, организира постепенно изборните промени, макар че те също бяха възпрепятствани от компликации при събирането на кворуми по време на протеста. Въпреки това нямаше огромни проблеми с набирането на гласове за приемане на спорния Закон за свободата на вероизповеданието “, се споделя в частта от отчета, отнасяща се до Черна гора.

В съпоставяне с миналогодишния отчет, Косово и Северна Македония реализираха забележителен прогрес измежду страните от Западните Балкани. 
„ Косово и Северна Македония означават голям брой усъвършенствания в резултатите. Косово е единствената страна, която реализира постоянен прогрес през последните пет години “, се споделя в отчета.
Въпреки това от Freedom House също имат някои запаси, защото, както споделят от неправителствената организация, последните събития в двете страни пораждат подозрения по отношение на бъдещия прогрес.
Позицията на Босна и Херцеговина остана непроменена, т.е. в категорията на хибридните режими.
Каква оценка се дава на България, четете в този материал.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР