За първи път нивото на глобално затопляне е надхвърлило 1,5

...
За първи път нивото на глобално затопляне е надхвърлило 1,5
Коментари Харесай

Констатирано е първото годишно отклонение от ключовия праг за глобално затопляне от 1,5°C

За първи път равнището на световно стопляне е надхвърлило 1,5 градуса по Целзий за цяла година, демонстрират данни на Службата на Европейския съюз за изменение на климата „ Коперник “ , представена от “BBC ”.

През 2015 година международните водачи дадоха обещание да се опитат да лимитират дълготрайното повишаване на температурата до прага от 1,5 градуса, което се счита за решаващо , с цел да се избегнат най-пагубните последствия. Това първо едногодишно отклоняване не нарушава знаковото „ Парижко съглашение “, само че приближава света към тази неподходяща вероятност в дълготраен проект.

Според учените към момента има късмет незабавните дейности, ориентирани към понижаване на въглеродните излъчвания , да оказват помощ за закъснение на световното стопляне . Ограничаването на дълготрайното стопляне до прага от 1,5 градуса над „ прединдустриалните “ равнища (преди хората да стартират да експлоатират толкоз огромни количества изкопаеми горива) се трансформира в основен знак на интернационалните старания за справяне с изменението на климата. През 2018 година в исторически отчет на Организация на обединените нации беше изтъкнато, че рисковете , свързани с изменението на климата, като интензивни горещини, повишение на морското ниво и загуба на обширни територии и екземпляри от дивата природа са доста по-големи при стопляне от порядъка на 2 градуса по Целзий, в сравнение с при 1,5 градуса.

Температурите обаче не престават да се покачват с притеснителни темпове , сочат данните от Службата на Европейски Съюз за изменение на климата „ Коперник “ за миналата година. Те демонстрират, че за интервала от февруари 2023 година до януари 2024 година стоплянето е достигнало 1,52 градуса по Целзий. Това отклоняване, траяло цяла година, не е изключително изненадващо.

Данните сочат, че януари е бил осмият рекордно топъл месец поред . Научната организация „ Berkeley Earth “, твърди, че календарната 2023 година е надхвърлила прединдустриалните равнища с над от 1,5 градуса. Други научни организации, като да вземем за пример НАСА, също дефинират последните 12 месеца като малко по-топли от нормалното. Малките разлики в измерените равнища на стопляне се дължат основно на метода, по който се правят оценка световните температури за края на XIX в., когато измерванията не са били толкоз обстойни. Въпреки това, всички съществени набори от данни са единомислещи във връзка с траекторията на стопляне в последно време, както и във връзка с обстоятелството, че светът се намира в най-топлия си интервал от началото на актуалните записи на данни.

Можем ли въпреки всичко да ограничим световното стопляне?

При настоящия ритъм на обособяване на нездравословни излъчвания задачата на Парижкото съглашение за ограничение на стоплянето до 1,5 градуса като дълготрайна междинна стойност, а не като годишна, може да бъде надхвърлена през идващото десетилетие. Това би било извънредно знаково събитие , само че съгласно учените то въпреки всичко няма да означи крайната точка на климатичната рецесия.

„ Това не е предел, оттатък който климатичните промени ще излязат отвън надзор “, твърди професор Майлс Алън от Оксфордския университет, който е водещ създател на забележителния отчет на Организация на обединените нации за климата, оповестен през 2018 година

Според специалиста би трябвало да се има поради също, че въздействията от изменението на климата ще продължат да се форсират – нещо, което беше усетено осезаемо под формата на рискови горещини, суши, горски пожари и наводнения, които бяха регистрирани в доста елементи на света през последните 12 месеца.

Светът е постигнал прочут прогрес , като в доста елементи на света понастоящем процъфтяват екологичните технологии, като възобновимите енергийни източници и електрическите транспортни средства. Това значи, че някои от най-лошите сюжети за световно стопляне през този век, които се смятаха за вероятни преди десетилетие, в този момент се смятат за доста по-малко евентуални въз основа на актуалните политики и задължения в региона на климата. Може би най-обнадеждаващото от всичко е, че към момента се счита, че светът ще спре да се затопля, откакто се доближат нулеви чисти въглеродни излъчвания . Ефективното понижаване на половина на излъчванията през това десетилетие се смята за изключително значима стъпка .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР