За първи път НАТО ще вземе предвид Китай в своята

...
За първи път НАТО ще вземе предвид Китай в своята
Коментари Харесай

НАТО за първи път взима предвид и Китай в новата си отбранителна стратегия

За първи път НАТО ще вземе поради Китай в своята отбранителна стратегия на фона на отхвърли на Пекин да осъди войната на Русия в Украйна.

Това съобщи в четвъртък генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, представен от Fox News. 

" Видяхме, че Китай не желае да осъди съветската експанзия. Пекин се причисли към Москва в слагането под въпрос правото на нациите да избират своя личен път ", сподели Столтенберг пред кореспонденти от централата на НАТО в Брюксел.

За първи път трябва да вземе поради и по какъв начин възходящото влияние и политиката на насила на Китай въздействат на нашата сигурност ", добави той. Столтенберг посочи, че 30-членният алианс ще разгласи новата си " стратегическа идея " след срещата на върха в Мадрид през юни.

Алиансът ще се стреми да ускори партньорствата със съдружници от Азиатско-Тихоокеанския регион в няколко области, в това число кибернетичното пространство, новите технологии и противодействието на дезинформацията.

Столтенберг сподели, че това от своя страна ще помогне на НАТО и неговите съдружници да работят по-тясно по въпросите на морската сигурност, изменението на климата и устойчивостта, като означи, че " световните провокации изискват световни решения ".

Шефът на НАТО сподели, че алиансът остава главно угрижен за прекратяването на войната в Украйна и даването на повече помощ освен на Киев, само че и на други страни, които също са застрашени от съветска експанзия като Грузия.

Припомняме, че Китай отхвърли да осъди дейностите на Русия в Украйна или да ги назова инвазия и подлага на критика западните наказания против Москва, макар че почитан китайски посланик съобщи предходната седмица, че Пекин не заобикаля съзнателно тези наказания.

Пекин ще упорства за мир в Украйна по " собствен метод ". Това съобщи на 1 април китайският министър председател Ли Къцян по време на първата от две години среща на върха ЕС-Китай.

Изявлението му пристигна, откакто Европейски Съюз настоя за уверения, че Китай няма да доставя Русия с оръжие, нито ще ѝ оказва помощ да заобикаля западните наказания.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР