За първи път на празника на черешата в гр. Кюстендил

...
За първи път на празника на черешата в гр. Кюстендил
Коментари Харесай

Младежи в неравностойно положение правят сладко от череши

За първи път на празника на черешата в гр. Кюстендил ще се предлага сладко от череши, направено от младежи с интелектуални усложнения, подкрепени от фондация „ Сийдър “.

В изработката му се включиха младежите, които живеят в центровете от фамилен вид „ Сияние “, младежите с увреждания, които посещават Център за обществена рехабилитация и интеграция „ Синева “, техни родители и екипът на фондация „ Сийдър “, която ръководи тези центрове.

Правенето на сладкото беше вълнуващо прекарване за всички участници. То имаше учебен резултат и стартира със запознаване с черешовите насаждения и забавни обстоятелства за овощното дърво. Домакинът на черешовата градина показа любопитна сказка, а по-късно младежите набраха плодовете, внимавайки да избират единствено най-узрелите, с цел да стане сладкото по-вкусно.

Уникалното на тяхното сладко е освен чудесният му усет, само че и че младежите участваха във всяка стъпка по изработката му. Те бяха разграничени на групи, с цел да могат да се включат всички искащи.

В почистването на плодовете участваха и родители на младежи с увреждания, а останалите групи продължиха с варенето на сладкото, пълненето му в бурканчета и декорирането му до приключен артикул с прелъстителен тип. Отново дружно те ще продават неповторимото сладко на щанда на фондация „ Сийдър “ на 24 и 25 юни в центъра на града.

Освен него, младежите приготвиха и многообразие от ръчно направени предмети, ароматни свещи, сапуни и други произведения, които посетителите ще могат да си закупят от щанда. Каним всички поданици и посетители на града да го посетят и да поддържат работата на тези младежи. Само с обединени старания сред локалната общественост, другите институции в страната, неправителствените организации и бизнеса, хората в неравностойно състояние ще имат заслужен и обективен метод на живот.

Фондация „ Сийдър “ работи в поддръжка на деца и младежи в неравностойно състояние от 2005 година като обезпечава близка до фамилната среда за деца, лишени от наставнически грижи и поддръжка за младежи с увреждания и техните в фамилии. Организацията е първата, която закрива дом за изоставени деца в с. Горна Козница, като обезпечава грижа за всички 58 деца от институцията. Днес в центровете на “Сийдър ” живеят децата с интелектуални усложнения от вкъщи, които към този момент са пълнолетни и фондацията продължава да се грижи за тях.

Новините от Кюстендил



Най-интересните диалози от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в Soundcloud , Spotify , Apple Podcasts и Гугъл Podcasts



Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Facebook



За занимателни видеа ни последвайте в TikTok



Инстаграм

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР