За първи път е по-вероятно температурите в световен мащаб да

...
За първи път е по-вероятно температурите в световен мащаб да
Коментари Харесай

Глобалното затопляне надига над 1,5 градуса до 2028-а

За първи път е по-вероятно температурите в международен мащаб да надвишават 1,5 градуса по Целзий през идващите пет години. За това предизвести Световната метеорологична организация, представена от " Ройтерс ".

Уточнява се обаче, че това не значи безусловно, че светът ще премине дълготрайния предел на стопляне от 1,5 градуса над прединдустриалните равнища, избран в Парижкото съглашение от 2015 година

С 66% възможност за краткотрайно постигане на 1,5 градуса до 2027 година, " това е първият път в историята, когато е по-вероятно да надхвърлим 1,5 градуса ", съобщи Адам Скейф, началник на отдела по дълготрайни прогнози в английския Met Office Hadley Center който работи върху последната световна актуализация на климата на СМО.

В миналогодишния отчет възможностите са към 50-50.

Отчасти виновен за по-голямата възможност за постигане на 1,5 градуса е метеорологичното събитие Ел Ниньо, което се чака да се развие през идващите месеци. По време на този естествен феномен по-топлите води в тропическия регион на Тихия океан загряват атмосферата над повърхността, което води до повишение на световните температури.

Ел Ниньо " ще се съчетае с провокираното от индивида изменение на климата и ще тласне световните температури в неразучена територия ", съобщи генералният секретар на СМО Петери Таалас.

Все пак вероятността краткотрайно да бъде надхвърлен прагът от 1,5 градуса се е нараснала с времето. Между 2017 година и 2021 година, да вземем за пример, учените пресметнаха едвам 10% късмет за постигане на тази граница.

За разлика от климатичните прогнози на Междуправителствения панел за климатичните промени на Организация на обединените нации, които се основават на бъдещи излъчвания на парникови газове, актуализацията на СМО дава по-скоро основана на прогнози дълготрайна климатична картина.

СМО регистрира и 98% късмет една от идващите пет години да бъде най-горещата в историята, надминавайки 2016 година, когато световната температура се повиши с към 1,3 градуса.

През предходната година Европа преживя най-горещото лято в историята си, а провокираните от изменението на климата рискови дъждове предизвикаха пагубни наводнения в Пакистан. През февруари пък равнището на морския лед в Антарктика спадна до рекордно ниско равнище.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР