За първи път бе построена водоснабдителна линия за гасене на

...
За първи път бе построена водоснабдителна линия за гасене на
Коментари Харесай

За първи път построиха водоснабдителна линия за „гасене” на горски пожар

За първи път бе издигната водоснабдителна линия за гасене на пожари, вода от река Струма бе качена на 200 м денивелация при " пожар " в Кресненското дефиле. Това стана при обучение на всички звена от единната избавителна система в страната, РД ПБЗН-Благоевград, незабавните звена от системата на тел.112, горски чиновници, ЦСМП и други, съобщи кореспондентът на БГНЕС за района.

Линията с девет междинни резервоара и помпи, бе с дължина над 2 км, прекарана бе и през жп линията Благоевград-Кулата, като за задачата бе изключена контактната мрежа и влаковете спрени. Това стана в 12.30, в 13.40 ч. водата доближи до мястото на " пожара " и подадена по линиите за гасене.

Мащабното обучение стартира в 8 ч. тази заран, в 9 проработи и щаба на 3 км след отбивката по пътя Е-79-Стара Кресна-Ощава.

„ В учението вземат участие екипи от всички районни служби на Регионалната дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията ” в региона, екипи на Югозападното държавно дружество, ОД на Министерство на вътрешните работи, ЦСМП, чиновници на Национална компания „ Железопътна инфраструктура ”, сподели комисар Георги Пармаков, шеф на РД ПБЗН-Благоевград.

Според него задачата на учението е да се проиграе в конюнктура, оптимално близка до действителната.

В този регион на 24 август м.г. избухна големия пожар, нанесъл вреди за милиони левове.

Тогава той бе гасен с вода и от хеликоптери. Днес бе пробвано и изграждане на водоснабдителна линия от р. Струма до мястото на пожара.

„ Според получения сигнал в РД ПБЗН, гори гъста иглолистна гора от Дяволско дере към Райска канара, теренът е мощно кръстосан, тревата е изсъхнала, духа и вятър, заради което огънят се популяризира доста бързо. Екипите са ситуирани, за гасенето на пожара построяваме водоснабдителна линия от р. Струма до фронтът на пожара ”, добави Пармаков.

Цялото обучение бе проследено от дрон, което също се прави за първи път в България.

В интерес на истината качването на водата до фронта на „ пожара ” не се оказа лесна работа, най-много поради пресечената околност и свързването в една система на помпите, маркучите с разнообразни размери и напълването на междинните гумените водни резервоари.

Все отново в 13.40 водата от река Струма доближи до Райска канара и бликна от маркучите на огнеборците, които започнаха да „ гасят пожара ”. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР